Naučte se správně regenerovat! U malých hokejistů je důležitý hlavně spánek a strava

Hokej není jen o spoustě práce, kterou musíte odvést na tréninku. Minimálně stejně důležitá jako práce na ledě je zvláště u malých dětí i samotná regenerace po ní. Právě kvalitní regenerace sportovce posune na maximální úroveň výkonu a zamezí i nepříjemným zraněním. Co je tedy při regeneraci důležité?

Banner

Kompenzační cvičení nebo strečink jsou důležitou součástí hokeje. Program Sport-Hacking ale ukazuje, že neméně důležitou součástí přípravy je i spaní, správné dýchání a kvalitní strava. „U malých dětí je regenerace především o spánku,“ zdůrazňuje Vít Schlesinger, specialista na komplexní přípravu sportovce.

Schlesinger navíc rodičům doporučuje, aby dávali pozor na to, zda si jejich děti hrají před spaním s telefonem. „Faktem je, že když si dítě hraje před spaním s telefonem, na internetu hltá různé informace, facebookuje, tak si tím výrazně komplikuje regeneraci. A teď si vezměte, že to dělá nejenom den, ani týden, ale spíše měsíce a roky…,“ upozorňuje. Při spánku si pak tělo tolik neodpočine.

Jak na správný spánek?
  • Před spaním netrávit čas na internetu.
  • Do postele se dostat před 22.00.
  • Naučit se správně dýchat do břicha.

Místo toho Schlesinger navrhuje, aby si děti 10 až 15 minut před spaním jen lehly a naučily se správně dýchat do břicha, což jim regeneraci taky výrazně usnadní.

Minimální čas, který by dítě mělo naspat, ale nelze lehce stanovit. Jedná se o velmi individuální věc. „Někdy stačí šest hodin, když má dítě těžší období, tak klidně osm. Rodiče musí vidět, jestli to jejich dítěti stačí.“ Do postele by se ale dítě mělo dostat už před desátou hodinou.

Nejdůležitější část regenerace probíhá dvě hodiny po tréninku a následující noc. „Svaly, nervy a hormony se musí z něčeho obnovit. A do těla to nedostanu jinak než stravou. A je rozdíl, pokud tam dám rohlík, nebo něco kvalitního. A to jsou ty detaily, které ve výsledku rozhodují o velkých věcech.

Co dalšího Schlesinger doporučuje nejenom malým hokejistům? Podívejte se ve videu. Do budoucna připravujeme také sérii videí, které budou zaměřeny na poučení rodičů v rámci stravování malých hokejistů a v dalších obastech.

Citáty

phpXBVl4e
Jaromír Jágr

Olympijský vítěz a nejlepší český hráč historie v NHL

„Jestliže chceš být lepší než kdokoliv jiný, musíš pracovat tvrději než kdokoliv jiný. Žádné jiné tajemství v tom nehledej.“