Týden hokeje v Hodoníně

Týden hokeje v Hodoníně

Hodonín znovu potvrdil, že je hokejovým městem. Na Zimním stadionu Václava Nedomanského se v neděli dopoledne pod odborným vedením trenérů bavilo padesát dětí od čtyř do osmi let, které se zúčastnily celorepublikové náborové akce Týden hokeje.

Banner

Na ledové ploše nechyběl ani Adam Foltýn z Hovoran, kterého k populárnímu kolektivnímu sportu přivedl otec Miroslav. „Chodíme bruslit už druhým rokem. Nechtěl jsem, aby syn jenom seděl doma. Hokej ho chytl, baví ho. Má pro něj kouzlo. Navíc Adámek chce být mezi dětmi, kamarády," říká bývalý fotbalový brankář Vacenovic, který si Týden hokeje v Hodoníně společně s dalšími rodiči náležitě užil. „Je to perfektní, vydařená akce. Je to takové příjemné oživení sezony," chválil organizátory Foltýn.

Náborová akce se na Slovácku setkala s nebývalým zájmem dětí i jejich rodičů. Brusle v neděli nazula padesátka chlapců a dívek. Pro některé nováčky to byly jejich vůbec první krůčky na ledě.

I přes úbytek počtu malých hráčů se hodonínským trenérům daří vychovat šikovné hokejisty, kteří zkouší své štěstí ve známějších českých týmech. „V extraligových klubech máme spoustu nadějných hokejistů, kteří vyrůstají pro vrcholový sport," upozorňuje předseda pořádajícího klubu SHKm G-mont Hodonín Karel Lidák.

Organizátoři pro děti připravili zábavný program na ledě i mimo něj. Chlapci a dívky byli rozděleni do několika skupin, ve kterých si pod dohledem trenérů vyzkoušeli třeba vedení kotouče, techniku bruslení, nájezdy na brankáře nebo různé doplňkové hry. Ve středním pásmu byla samostatná skupina s hrazdičkami, v oddělených částech kluziště se hrál hokej.

Kromě zážitků z bruslení si většina dětí odnesla domů také hodnotný dárek v podobě hokejového dresu české reprezentace nebo klubové zimní čepice.

Rodiče zase měli možnost se detailně seznámit s tím, co obnáší mít doma malého hokejistu, a jaký je přínos ledního hokeje pro fyzický a osobnostní rozvoj jejich ratolestí. „Cílem akce je nábor a hlavně propagace hokeje. Chceme na zimní stadiony dostat rodiče i děti," říká trenér Českého svazu ledního hokeje Oldřich Kališ.

Zda se Týden hokeje pomůže hlavně české mládežníky vrátit mezi světovou elitu, zatím ale není jisté. „Tahle akce je špička ledovce. S mládeží se začíná pracovat lépe. Je to dlouhodobější proces. Jsme na dobré cestě," myslí si Kališ.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Hodoníně najdete zde.

Citáty

phpy1V8eL
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Nikdy neztrácejte pocit nadšení. Nikdy ho neberte jako samozřejmost.“