Z malého klubu až do NHL. Jakub Vrána ukázal jednu z možných cest

Po dvou letech na farmě se konečně dočkal! Český útočník Jakub Vrána dostal na začátku prosince povolávací rozkaz, aby se dostavil z farmy Washingtonu do hlavního týmu. A přijetí i důvěry se mu u Capitals dostalo vrchovatě. A stejně vrchovatě ji i mladý útočník splácí. Prvního gólu se dočkal hned v pátém zápase. Gratuloval mu k němu i Alexandr Ovečkin. „Sleduju úplně všechny zápasy, tenhle moment mi ale utekl,“ litoval Karel Vrána, otec talentovaného Jakuba, kterého k hokeji přivedl.

Banner

Možná se ptáte, jak je možné, že Karel Vrána zmeškal zrovna takto důležitý moment, když se dívá na všechny Jakubovy zápasy. Odpověď je ale vcelku prostá. „Šel jsem si zakouřit na balkón, a když jsem se vrátil, tak už bylo po všem,“ vysvětluje s úsměvem.

Cesta Jakuba Vrány do NHL byla v mnohém specifická. I přesto, že je z Prahy, pro velký hokej ho připravily Letňany, klub z okraje Prahy, který se zaměřuje na práci s mládeží.

„Kuba a jeho ,skorodvojče‘ Venca Karabáček hokej milovali. Na každý trénink s nimi jsem se těšil a oni také.“

Zbyněk Zavadil, Vránův bývalý trenér z Letňan

A místo aby jeho kroky z Letňan směřovaly do zámořské juniorky, prošel dorostem, juniorkou a A-týmem švédského Linköpingu. Až předminulou sezonu, poté, co ho draftoval Washington, začal Vrána hrát AHL za Hershey Bears, tedy za farmu Washingtonu. A svou šanci si nakonec vybojoval. „Říkal jsem to už před rokem. Jakmile dostane šanci, tak ji jen potvrdí. Pořád si myslím, že jednou bude ozdobou NHL,“ říká Zbyněk Zavadil, trenér Jakuba Vrány z Letňan.

Do Letňan přišel Jakub Vrána ze Slavie, ve které ale moc dlouho nepobyl. „V 1. třídě tam začínal jako brankář, ale pak přišel k nám a hned byl v průběhu roku nejlepší střelec svého ročníku,“ vzpomíná na svého svěřence Zavadil.

Přesilovka Washingtonu. Orlov na Kuzněcova. Kuzněcov před bránu na Vránu a....Vrána do brány! Tak nějak vypadal první gól 20letého českého šikuly v NHL.

Zkušený trenér nakonec Vránu vedl dlouhých osm let! Takové spojení, obzvlášť v mládežnickém hokeji, se jen tak nevidí. „To spojení hráč-trenér tam bylo jiné. Bylo to něco víc. Pan Zavadil byl skoro jak jeho druhý táta. Vždy jsme ho hrozně respektovali. Nešlo proti němu říct křivé slovo,“ prozrazuje Karel Vrána jeden z klíčů k úspěchu. „Je to strašně důležitý trojúhelník. Hráč-rodič-trenér. A v tomto případě to fungovalo,“ dodává šéftrenér ČSLH Slavomír Lener, který potvrzuje letitý zápal k hokeji trenéra Zavadila.

 I samotný Zavadil vzpomíná na spolupráci s Vránou s velkou nostalgií. „Kuba a jeho ,skorodvojče‘ Venca Karabáček hokej milovali. Na každý trénink s nimi jsem se těšil a oni také,“ vypráví. Právě chuť a lásky k hokeji v kombinaci s dobrým vztahem rodičů a trenérů je, jak ukazuje i Vránův příběh, jedním z nejdůležitějších aspektů vývoje malého hokejisty.


Citáty

phpUMFfEM
Andrej Šustr

obránce Tampy Bay Lightning

„Musíte si uvědomit, že pokud se vám nechce, tak se na vaše místo čeká dalších x hráčů, kteří jsou ochotní tomu obětovat cokoliv. "