Soustředím se jenom na věci, které mohu ovlivnit a kontrolovat, říká šampion NHL Jakub Vrána

Cesta Jakuba Vrány do NHL je v mnohém speciální. V Česku začínal s hokejem v malém klubu, místo zámořské juniorky šel hrát do Švédska. Již ve druhé sezoně v NHL se pak vracel domů se Stanley Cupem. ‚‚Největší radost mi ale dělá to, že jsem mohl rodičům dokázat, že to můžu někam dotáhnout,” říká skromně Vrána.

Banner

Už při draftu do NHL do něj byla vkládána velká očekávání. Ty si ale jako 18letý kluk moc nepřipouštěl. ‚‚Vždy jsem se soustředil jenom na věci, které mohu ovlivnit a kontrolovat. Soustředím se na to, abych se dobře připravil, abych tvrdě makal, abych se zlepšoval,” prozrazuje.

První gól v NHL

O hokejových začátcích Jakuba Vrány jsme již jednou psali. Podívejte se na rozhovor s jeho tatínkem a trenéry, kteří malého Jakuba vedli v jeho začátcích. Video se článkem najdete ZDE.

Jako draftovaný hráč se tak přesunul ze Švédska na farmu Washingtonu v AHL, kde měl hned první rok skvělá čísla. Na svůj první start v NHL si ale musel ještě jednu sezonu počkat. ‚‚Washington měl tehdy skvělý tým, který pochopitelně nechtěli měnit, proto mě raději ještě nechali sbírat icetime a rozehrávat se v AHL. Dodneška mě mrzí, že jsme tenkrát ve finále Calder Cupu prohráli,” vzpomíná Vrána.

Titul z AHL mu tak sice unikl, ale na zisk Stanley Cupu příliš dlouho čekat nemusel. Jak ale říká, bez rodiny by se nikdy takhle daleko nedostal. ‚‚Táta hokejem žil a pořád žije. Máma to samé. Když jsem byl malý, dřela od rána do večera. Takže jsem rád, že jim to teď mohu nějakým způsobem splatit. Největší radost mi dělá to, že jsem jim mohl dokázat, že to můžu někam dotáhnout,” říká s úsměvem odchovanec pražských Letňan.

Vrána: Vždycky jsem měl sen, že chci hrát hokej celý život

Hned během první sezony, kdy si ho Washington vytáhl z farmy natrvalo do-A týmu, mohl nad hlavou zvedat Stanley Cup. ‚‚Měl jsem tehdy asi tři měsíce zraněné zápěstí, tak jsem byl strašně rád, že jsem i tak mohl být v tom týmu. A najednou to dopadlo tak, že jsem odlétal domu se Stanley Cupem,” říká účastník MS v Bratislavě, který si uvědomuje, že takový úspěch nepřichází každý den.

S odstupem času si Vrána tohoto úspěchu váží ještě víc, mrzí ho ale, že se mu s Capitals nepodařilo Stanley Cup obhájit i sezonu poté. ‚‚Trofeje zůstávají, šampioni se koukají dopředu. Já jsem vyhrál Stanley Cup a hned jsem se začal soustředit na další sezonu,” uzavírá.

další články

Citáty

phpmYA6n6
Petr Mrázek

brankář Caroliny Huricanes

„Gólman se nesmí bát hrát holí, musí mít přehled.“