Přísun kvalitní výživy je pro děti stejně důležitý jako samotný trénink, upozorňuje výživová poradkyně

Hokej není jen o trénincích a zápasech. Velmi důležité jsou také odpočinek a strava. A u dětí ve vývinu to platí dvojnásob. Aby měli malí hokejisté a hokejistky z čeho brát, potřebují především kvalitní přísun živin. A právě tomuto tématu se věnovala přednáška v Děčíne, kde o důležitosti správných stravovacích návyků, pitného režimu a přísunu důležitých živin hovořila výživová poradkyně Markéta Pilařová.

Banner

A jak by se tedy měly děti stravovat? „Základem je především rozumné stravování. Nákupní košík by měly tvořit hlavně kvalitní suroviny. Čím méně opracované a nám bližší, tedy nějaké regionální, tím lépe,“ radí Pilařová.

Jaké potraviny by v jídelníčku neměly chybět?
  • Ovoce
  • Zelenina
  • Luštěniny
  • Rybí maso

Vysoký energetický výdej dítěte je třeba pokrýt kvalitními živinami. A to především proto, aby nedošlo k podvýživě dítěte. Tu si většina lidí chybně spojuje především s velkým úbytkem hmotnosti. Podvýživou mohou trpět ale i silnější, „oplácané“ děti. Těch ostatně posledních dobou přibývá. Problémem totiž je, že kvalitní strava často bývá nahrazována sladkostmi, tučnými jídly a rychle stravitelným náhražkám.

Kvalitní strava podporuje i kvalitní růst, snižuje únavu i pravděpodobnost zranění. Proto by se její přínos neměl podceňovat. „Děti to mají v dnešní době těžké. Všude na ně číhá nebezpečí v podobě různých nekvalitních tyčinek, laskomin, ale i slaných pochutin. Nejde ani tak o to jít jen cestou zákazu, ale je třeba se naučit tyto věci dávkovat,“ vysvětluje Pilařová.

Její přednášky se zúčastnili nejenom hokejoví trenéři, ale také rodiče. „Hodně mě toto téma zajímá, protože mi jde především o to, aby moje dítě bylo zdravé. Přednáška splnila mé představy, líbilo se mi to a myslí, že to bylo bezvadné,“ pochvalovala si čas strávený na děčínském zimáku jedna z maminek.

Citáty

phpgGssPL
Tomáš Hertl

útočník San Jose Sharks

„Škola je každopádně hodně důležitá, protože nikdy nevíte, co se vám v hokeji může stát. "