Týden hokeje v Hradci Králové

Také ve městě pod Bílou věží se myslí na výchovu mladých hokejistů. Pro nábor těch úplně nejmenších je speciálně určena akce Pojď hrát hokej, která proběhla v ČPP Aréně ve čtvrtek 20. září. Děti si mohly vyzkoušet hráčskou výstroj, zatrénovat si v tělocvičně, ale hlavně se dostaly na ledovou plochu, kde za asistence trenérů, juniorů i hráčů hlavního týmu Mountfieldu HK udělaly své první bruslařské krůčky.

Banner

Událost Pojď hrát hokej podporovaná Českým hokejem se na soutoku Labe a Orlice skutečně vydařila. Zimní stadion v Hradci Králové navštívilo devět desítek mladých zájemců o bruslení i hokej za doprovodu rodičů. Setkat se zde děti mohly nejen se svými idoly z hlavního mužstva, ale také například s maskoty Mountym a Pukem, kteří šířili dobrou náladu.

Vrchním organizátorem akce byl za Hradec Králové trenér základny Patrik Stehno, jenž byl spokojen s hojnou účastí. „Mně se to tu celé strašně líbí, je to úplně super. Dosáhli jsme čísla, která jsme očekávali nebo si ho alespoň v hloubi duše přáli, takže akce splnila účel, který jsme chtěli. Říkal jsem si, že 70 dětí by bylo super, my to dostali přes 90, takže paráda,“ tetelil se mladý kouč.

A jak vůbec proces se získáváním mladých talentů pokračuje? Některé děti zůstanou, několik jich ale taky odejde. „Přibližně polovina z nich s námi zůstane nastálo, jsou to ti, kteří s námi pokračují celou dobu. A druhá polovina se trochu točí, střídá se to, někdo chodí častěji, hodně se to mění. Ale zhruba polovina chodí pravidelně,“ vypočítává trenér nejmladších kategorií Hradce Králové.

Patrik Stehno: Chceme, aby se děti smály

Idea tohoto programu si určitě musela najít cestu hlavně ke koučům. A patrný musel být i návrat extraligy do města. „Za tu dobu, co to tu děláme, se povedlo dostat do hlav trenérů myšlenku, že tohle je základ, a pokud toto mít nebudeme, klub do budoucna lépe fungovat nebude. Takže i z naší strany je vidět velký zájem. V sezóně 2013/14 nastal obrovský zlom, nábory se úplně změnily, jinak se pracuje. Samozřejmě máme i větší podporu města, klubu, svazu. Můžeme tady mít víc pomůcek, hraček pro děti a dělat víc podobných akcí,“ kvituje lodivod přípravky Lvů.

Klíčový a nepostradatelný je rovněž přístup rodičů, o jehož ideální podobě se vedou diskuze. „Důležité je netlačit na děti, zmiňoval jsem to už mnohokrát předtím. Když sem dítě přijde a bude rádo, že se válí s balónky na ledě a hodinu tu proválí, tak ho nechat, hlavně že se směje. Bruslit se naučí časem, ale teď je tu poprvé, podruhé či potřetí a my nechceme, aby děti brečely, ale aby se smály, a to je základ. Takže netlačit na ně, nechat je, ať se baví,“ nabádá trenér Patrik Stehno.

Na závěr je nutno akci skutečně ocenit a uvědomit si důležitost sportovní výchovy dětí. Nelze si přát nic jiného, než aby takových událostí přibývalo a chodilo na ně co nejvíce mladých nadšenců, kteří se budou bavit hrou, skrz niž budou rozvíjet své schopnosti.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Hradci Králové najdete zde.

Citáty

phpL4QJvY
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Mám 5 dětí, učil jsem je bruslit, ale nenutil do hokeje. Sport si vybrali stejně jako já sami. Dnes jsou dobří v golfu, hokeji, baseballu.“