Týden hokeje v Havířově

Týden hokeje v Havířově

V pondělí 21. ledna 2020 se hokejový klub AZ Havířov připojil k celostátní akci Týden hokeje, kterou pořádá Český hokej jako propagaci hokeje mezi dětmi i jejich rodiči. Akce, které se v Havířově zúčastnilo 32 hokejových adeptů, je zaměřena na děti od 4 do 8 let, které zatím nejsou v hokeji registrované.

Banner

Cílem akce je ukázat dětem i jejich rodičům, co je to lední hokej a co obnáší být malým hokejistou. Rodiče své dítě nejdříve zaregistrovali a zhlédli úvodní prezentaci, na které mohli vidět i našeho nejslavnějšího odchovance Davida Pastrňáka, který momentálně obléká v kanadsko-americké NHL dres Bostonu Bruins. Po prezentaci si děti prohlédly, a některé i nadšeně vyzkoušely, hokejovou výstroj.

Pak si vzal na chvíli slovo kapitán AZetu Jan Maruna, který byl na akci přítomen i se svým synem. Ten hovořil o svých hokejových začátcích i o tom, že hokej z něj udělal člověka, kterým je teď.

Od videa se hokejoví adepti vydali do tělocvičny, kde se jim věnoval kondiční trenér Áčka Pavel Horyl. Radost z pohybu, i tak by se dala nazvat tato část. Děti ukázaly, jak na tom jsou s koordinací pohybů a mobilitou. Z tělocvičny vedly jejich kroky na ledovou plochu, ale pro některé to byla nesmírně dlouhá cesta, protože v bruslích byly malé nohy poprvé.

I když první krůčky na ledě provázely pády a občas ukápla nějaká slza, tak se naprosté většině dětem chvíle strávené na ledě líbily. Čas nám ukáže, kolik z nich se bude nadále věnovat hokeji. Kdo ví, možná některého z těchto mladých adeptů hokeje uvidíme i ve slavné NHL.

Během celé akce si děti prohlédly zázemí celého zimního stadionu. Viděly, kde se hokejisté připravují na své zápasy. Zhlédly i zápas mladých hokejistů, který mezi sebou odehrála čtvrtá a pátá třída. Každé dítě obdrželo i dárek, krom reprezentačního dresu to byly náramky a balíček sladkostí.

Na pár otázek o akci jsme se zeptali i trenéra přípravky Petra Jemelíka.

Dobrý den pane trenére, jaká tady byla na dnešní akci účast? Dá se říci, kolik dětí se nakonec přihlásí na hokej?
Dnes se do GASCONTROL Arény dostavilo 32 dětí, což je docela velké číslo. Obecně se dá říci, že rodiče do hokeje nakonec přihlásí třetinu z toho počtu, který na akci dojde.

Říká se, že hokej je drahý sport. Je to pravda?
Tohle slýchám docela často, není to vůbec pravda. Díky podpoře od města a Českého hokeje je jediným nákladem pro rodiče příspěvek, který činí 300 korun za měsíc a platí se za období od března do září. Mladí hokejisté dostanou výstroj zdarma a v podstatě se o nic nestarají. Broušení bruslí mají zdarma a máme tady k dispozici i hokejky.

A co rodiče, kteří to na akci Týden hokeje nestihli a chtěli by, aby se jejich ratolest věnovala hokeji?
Pokud jste to na akci z jakýchkoli důvodů nestihli, tak vězte, že nábor probíhá celoročně. Dítě můžete přivést na kterýkoliv trénink přípravky na ledě nebo v tělocvičně i bez předchozího ohlášení. Máte-li jakýkoliv dotaz, ptejte se na adrese pripravka@hc-havirov.cz nebo telefonujte na číslo 777 774 075.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Havířově najdete zde.

Citáty

phpva6Ja0
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Nenechte se odradit! Je jedno, kolik gólů dostanete. Ten pocit, kdy uděláte dobrý zákrok, za to stojí.“