Makejte na sobě a soustřeďte se na svůj výkon, radí malým hokejistům Dmitrij Jaškin

Cesta za snem zahrát si NHL může vypadat různě. Jedni mohou odejít do zámoří už v juniorech, jiní si na svoji šanci počkají až do pokročilejšího věku. Dmitrij Jaškin nicméně zvolil první variantu. A ta se mu nakonec vyplatila. I když před první startem v nejlepší lize světa musel pořádně makat. „Trénoval jsem jako nikdy v životě a snažil jsem se dostat na úroveň ostatních hráčů,“ vypráví 24letý útočník.

Banner

Stejně jako mnohé mladé hokejisty ovlivnil při výběru sportu olympijský titul z Nagana, u Dmitrije Jaškina takto zafungovala úspěšná jízda vsetínských hokejistů. „Byla to zrovna éra, kdy se dostávali z 1. ligy do extraligy a pak vyhráli šest titulů v sedmi letech,“ vzpomíná Jaškin na své hokejové začátky. Tehdy téměř celé dny trávil s kamarády na zimáku.

Příběhy hráčů

Další zajímavé rozhovory s hráči jako Jakub Voráček, Petr Mrázek, Pavel Francouz nebo Martin Ručinský najdete v sekci PŘÍBĚHY HRÁČŮ.

Že by se chtěl hokejem jednou živit, ale v plánu neměl. „Nad tím jsem tehdy nikdy nepřemýšlel. Kromě hokeje jsem totiž dělal doplňkově i tenis,“ připomíná útočník důležitost i dalších sportů, které nejenom v mládí pomáhají dětem rozvíjet přirozený sportovní talent.

Ze Vsetína nakonec Jaškin, který od mala vynikal urostlou postavou, zamířil přes pražskou Slavii až do zámoří, kde zakotvil v juniorce. „Byl to pro mě krok, který jsem vnímal jako posun blíž k NHL. Byl jsem tak víc na očích, dostal jsem i víc prostoru a víc si zahrál,“ vysvětluje své rozhodnutí. Jak ale sám připomíná, v jeho případě se jednalo o správný krok. U ostatních mladých hokejistů tomu tak být nemusí.

Nakonec ho St. Louis povolalo do prvního týmu a on si tak konečně mohl zahrát vysněnou NHL. „První zápas? To se nedá popsat, neskutečný zážitek,“ vzpomíná útočník Blues, který od své premiéry stihl v nejlepší soutěži světa nasbírat už 250 startů a postupně se natrvalo zabydlel v sestavě St. Louis.

Citáty

phpO6S6nX
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Až později, když vzpomínáte na to, jak jste hráli hokej jako malí, teprve doceníte, jakou oběť pro vás rodiče přinesli. “