Důležitost kolektivu nelze podcenit, shodli se aktéři Týdne hokeje na Smíchově

Důležitost kolektivu nelze podcenit, shodli se aktéři Týdne hokeje na Smíchově

V neděli se na stadionu HC Smíchov odehrála jedna z posledních zastávek prvního termínu Týdne hokeje v této sezoně. Jedním z motivů, které probírali Jiří Šlégr nebo třeba šéftrenér tamní mládeže Michal Švarc, byla síla kolektivu.

Banner

„Děti se v hokeji mohou naučit vycházet jeden s druhým, což se bude hodit, ať už potom budou dělat cokoliv,“ dodal i Jan Kern, bývalý mládežnický reprezentant a vítěz Hlinka Gretzky Cupu.

Souhlasil i Švarc. „Hokej vyniká týmovou práci, rozhodně. V týmu se tvoří i mezilidské vztahy,“ začal a pokračoval tím, že vyzdvihl i práci trenérů: „S dětmi se snažíme komunikovat tak, aby všechno chápaly. Snažíme se nezvyšovat hlas, dělat všechno formou her a udržovat pohodovou atmosféru.“

Právě roli trenérů hodně zdůrazňoval i olympijský vítěz a patron projektu Pojď hrát hokej Jiří Šlégr, který uvedl, že jsou to trenéři, která spoluformují osobnost mladého sportovce.

„Trenér by měl budovat disciplínu. Pamatuji se, že nám kontroloval známky i to, jestli jsme po sobě uklidil místo v šatně. Když ne, na trénink jsme nemohli. Trenér fakt hraje velkou roli, neměla by se podceňovat,“ řekl jasně. „Každý človíček má jinou povahu. Někdo potřebuje pohladit, jiný zvýšený hlas. Tohle je na trenérech, ti tohle musí rozeznat.“

Na Smíchově si toho jsou vědomi. Začínajícím hokejistům se věnuje velká pozornost, a to nejen na ledě.

„Hokej je všestranný sport. I když se může zdát, že náš život je na ledě, máme různá cvičení a pohyby i mimo něj. Hrajeme v rámci přípravy jiné kolektivní sporty, máme atletickou i gymnastickou průpravu,“ popisoval Švarc.

Na vše částečně dohlíží i městská část, která je z projektu Týden hokeje nadšená. „Všichni si uvědomujeme, jak je sport důležitý. V projektu Aktivní město třeba přispíváme každému dítěti tisíc korun na sportovní kroužek,“ dodala Monika Shaw Salajová, místostarostka Prahy 5.

Citáty

phpgGssPL
Tomáš Hertl

útočník San Jose Sharks

„Škola je každopádně hodně důležitá, protože nikdy nevíte, co se vám v hokeji může stát. "