Nájezdový expert Kašpar: V žákovských kategoriích se děti musí hokejem hlavně bavit

S hokejem začínal Lukáš Kašpar relativně brzy. A nebylo se čemu divit. Kdo tehdy v Litvínově a okolí nehrál hokej, jako by nebyl. Každý si hrál na Ručinského nebo Reichela. „Kvůli němu jsem si vybral i číslo 22,“ vysvětluje Kašpar.

Banner

Lukáš Kašpar
  • Narozen: 23. září 1985 v Mostě
  • Mistr světa 2010
  • Mistr finské ligy 2015

Nagánská generace ovlivnila v 90. letech snad všechny děti na severu Čech. A ani reprezentační útočník nebyl výjimkou. Hokejku v ruce museli mít všichni. A nejlépe pořád. Po škole hned rodiče vozili Kašpara na trénink, po něm zase domů. „Udělal jsem si hned úkoly a šel jsem zase ven hrát hokej, dokud na mě mamka nekřičela, abych šel domu,“ vzpomíná.

„Každá chvíle s hokejkou v ruce něco dětem dá. A je jedno, jestli je to na ledě nebo za barákem.“ Právě i díky tomu získal výbornou herní techniku, která se mu v pozdější kariéře nejednou vyplatila. Kdo by si nevzpomněl na dva proměněné nájezdy ve vyřazovací části mistrovství světa 2010…

I díky nim český tým nakonec slavil zlato. A Kašpar byl za nájezdového génia. Právě trestná střílení často zkoušel jako malý proti svému spolužákovi. „Vždycky jsme říkali, že mezi nohy je to za dva, a jeho to pokaždé hrozně vynervovalo. Tak jsme se mu to tam snažili dávat,“ vzpomíná s úsměvem.

„AHL byla velká škola do života. V sedmnácti jsem takhle vyletěl od rodičů. Hodně se tím člověk naučí.“

Lukáš Kašpar, mistr světa 2010

Jak se říká, talent není všechno. To, že s hokejkou v ruce trávil téměř všechen volný čas, se projevilo i na jeho kariéře. V roce 2004 si ho z 22. pozice vybralo v draftu San Jose. „Byla to paráda. Když jsem slyšel, jak říkají moje jméno, a viděl, jakou mají rodiče radost… V tu chvíli si myslíte, že je to nejvíc, čeho jste kdy dosáhli, ale je to jen začátek velké dřiny,“ připomíná.

A dřinu zažil hned v následujícím ročníku v AHL. „Byla to velká škola do života. V sedmnácti jsem takhle vyletěl od rodičů. Hodně se tím člověk naučí,“ říká. Zároveň ale připomíná, že hokej by měl být především o zábavě. „V žákovských kategoriích je hlavní, aby to děti bavilo. Když to občas vidím a slyším, tak si říkám, že ti rodiče tím žijí víc než jejich dítě.“

Citáty

php1buHKv
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Dobrý hráč je tam, kde je puk. Vynikající hráč je tam, kde puk bude. Tomu se naučí ve hře.“