Vysokoškolák Andrej Šustr: V zámoří berou vzdělání jako samozřejmost

HOKEJ A ŠKOLA - I když hrajete hokej na profesionální úrovni, je skvělé mít v záloze něco, co můžete dělat po konci kariéry. Mít zkrátka plán B. Přesně takovou cestou se vydal i Andrej Šustr, 26letý obránce Tampy Bay, který se do NHL probojoval díky studiu na univerzitě. „Škola u mě byla většinou na prvním místě. Rodiče mě k tomu vedli,“ vypráví plzeňský rodák.

Banner

Do zámoří odešel v 17 letech a odehrál dva roky v juniorce. Následovat měl draft, jenže v něm si vytáhlého beka žádný z týmů nevybral. Katastrofa? Pro Šustra nikoliv. „Lidi vždycky okolo draftu blázní, ale pro mě to byla výhoda, že jsem jím neprošel. Měl jsem čas dozrát na univerzitě a pak si ještě vybral tým, ve kterém bych chtěl hrát,“ popisuje svoji cestu do NHL.

Místo toho dostal řadu nabídek na stipendium na vysoké škole. „Na pár z nich jsme se byli podívat a nakonec jsem si vybral Nebrasku, kde jsem dostal plné stipendium, což mi umožňuje studovat i hrát hokej.“

Ze Šustra se tak stal student na plný úvazek. Nicméně díky perfektnímu skloubení školy a sportu, který v zámoří funguje, neměl problém stíhat tréninky a rozvíjet se i po hokejové stránce. „Člověk se tam nemusí ani v jednom směru jakkoliv omezovat. Pokud na sobě maká a nechce nic zanedbávat, tak skloubit školu a hokej není problém,“ prozrazuje.

„Naši mi nikdy nedovolili, abych se na něco vykašlal a měl špatný prospěch.“

Andrej Šustr, obránce Tampy Bay Lightning

Ani jako hokejista/student neměl ve škole žádné úlevy. Naopak. „Když člověk nemá určitý prospěch, tak podle regulí nesmí nastoupit do zápasu,“ vysvětluje jedno z pravidel univerzitní ligy NCAA.

Cesta do NHL přes univerzitu je v případě českých hráčů ojedinělá, pro Kanaďany nebo Američany naopak samozřejmá. Možná byste se divili, kolik hráčů s vysokoškolským titulem se v nejlepší lize světa prohání. „Třeba můj nejlepší kamarád Alex Killorn vystudoval Harvard. Takže v zámoří tohle až tak nikoho nepřekvapí.“

Mít vzdělání se tak v zámoří zkrátka vyplatí. „Pokud by se mi něco stalo nebo až zkrátka člověk skončí s hokejem, tak už jenom to, že bych měl nějaké bakalářské vzdělání z univerzity, tak by mi to otevřelo spoustu vrátek. Obzvlášť v Americe,“ nabádá Šustr své následovníky ke studiu.


Citáty

php5LHG35
Jiří Šlégr

Olympijský vítěz a držitel Stanley Cupu

„Moderní obránce vyniká rychlou přihrávkou. Ta je dnes rozhodující. A když ji dá, tak to neznamená, že pro něj akce skončila – musí podpořit útok.“