Počty malých hokejistů dlouhodobě rostou i díky projektu Pojď hrát hokej

Počty registrovaných malých hokejistů v České republice po dřívějších obdobích poklesu a stagnace v několika posledních letech neustále rostou.

Banner

Zatímco v letech 2008–2015 se v Českém hokeji ročně registrovalo v průměru 2 570 nejmenších hokejistů, v sezóně 2019/20 vzrostl jejich počet na 3 712. V posledním, byť předčasně ukončeném ročníku se tak v Českém hokeji registrovalo o 44 % malých hokejistů více než před pěti lety a o 68 % více než před deseti lety.

„Za potěšujícími čísly stojí kvalitní práce klubů, přínos profesionálních trenérů mládeže, kteří se náborům věnují a projekty jako Pojď hrát hokej, Týdny hokeje nebo Hokejová výstroj nejmenším,“ uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. „Do těchto a dalších rozvojových projektů směřoval téměř veškerý výnos z domácího mistrovství světa, takže objem prostředků, které do výchovy mládeže investujeme, se za posledních deset let zdvojnásobil. Rostoucí počty hráčů dokumentují, že to přináší výsledky.“

Projekt Pojď hrát hokej, zaměřený na nejmenší děti a jejich rodiče, probíhá od roku 2016 a výrazně přispěl k tomu, že jen v tomto období se roční počet nově registrovaných hokejistů zvýšil o 37 %. V rámci projektu proběhlo i osm náborových Týdnů hokeje, kterých se zúčastnilo přibližně 30 000 dětí s rodiči. Počet klubů, které se do projektu zapojily, vzrostl z původních 25 při pilotní akci v září 2016 na 154 v lednu 2020, tj. více než šestkrát. Součástí projektu jsou také různá instruktážní a výchovná videa, odborné semináře pro klubové trenéry, semináře pro rodiče, dárkové poukazy pro nově registrované hráče, stejně jako podpora známých hokejových osobností, které se Týdnů hokeje ve svém městě a klubu pravidelně účastní.

Další významnou podporu klubům, které se výchově mládeže věnují a začínajícím hokejistům uskutečňuje Český hokej v rámci projektu Hokejová výstroj nejmenším. Od roku 2011, kdy pobíhá, obdržely kluby zdarma dětskou výstroj za 87,9 miliónů Kč, kterou následně poskytují malým hokejistům a snižují tak nároky na rodinné rozpočty.

Vzhledem k rostoucím počtům malých hokejistů rozhodl výkonný výbor Českého hokeje o pokračování projektu Pojď hrát hokej i v dalších sezónách. „Jsme rádi, že vedení Českého hokeje ocenilo přínosy projektu pro celé hokejové hnutí a schválilo jeho pokračování i v dalších čtyřech letech,“ prohlásil Pavel Landa, manažer projektu Pojď hrát hokej. „Věříme, že se mezi dětmi i jejich rodiči bude zájem o lední hokej i nadále zvyšovat a počty registrovaných dětí porostou i v dalších letech.“

Citáty

phpzDiBkV
Marek Židlický

mistr světa 2005

„Hokej je krásný týmový sport, ve kterém je možné prožít plno skvělých momentů.“