Stravování mladých sportovců: Sacharidy

Sacharidy neboli česky cukry. A jakmile se řekne cukry, zřejmě se většině z vás vybaví něco sladkého. Ať už je to čokoláda, bonbón nebo sušenka. To je ale chyba. Sacharidy nemusí být nutně sladké. Paradoxně nejčastěji jsou zastoupeny v potravinách, které sladké rozhodně nejsou. Jak sacharidy správně dávkovat a co je jejich nejlepším zdrojem nám v druhém díle seriálu o Stravování mladých sportovců vysvětlí MUDr. Marie Skalská.

Banner

Jídelníček mladého sportovce by měl dodržovat následující schéma: snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina, večeře a druhá večeře. V ideálním případě bychom měli zajistit, aby dítě nebylo bez jídla déle než tři hodiny. „Sacharidy by přitom měly být součástí každého jídla,“ zdůrazňuje doktorka Skalská. Důvodem je to, že ze sacharidů se tvoří svalový glykogen, který je nezbytnou složkou, aby tělo mohlo vůbec při hokeji správně fungovat.

Hlavní zdroje sacharidů:
  • přílohy
  • pečivo
  • ovoce, zelenina, luštěniny
  • ovesné vločky, cereálie
  • čokoláda, sladkosti

Sacharidy bývají v jídelníčku zastoupeny v přílohách, pečivu, ovoci nebo zelenině, přičemž poslední dvě jmenované složky jsou zároveň i výborným zdrojem vlákniny. Při odměřování množství ovoce a zeleniny, které by mělo dítě za den sníst, bychom se měli řídit touto základní poučkou – jedna porce odpovídá objemu dlaně dítěte. A pro zajištění základního denního příjmu vlákniny je nutné zkonzumovat dvě porce ovoce a čtyři porce zeleniny.

Důležité je rovněž plánovat dopředu. Brát v úvahu to, jaký energetický výdaj dítě čeká druhý den. Pokud ho čeká turnaj nebo dvoufázový trénink, musí podle toho vypadat i večeře den předtím. „Pokud vím, že bude mít moje dítě druhý den velkou zátěž, tak přidám hodně sacharidů už do večeře. To můžeme řešit tím, že dáváme větší porci těstovin, rýže atd. Díky tomu, že takto budujeme již dopředu glykogenové zásoby, má z čeho dítě brát při zápase i ve třetí třetině a není unavené a výkonnostně neodpadá,“ vysvětluje doktorka Skalská.

Podívejte se na video, ve kterém jsme pro vás připravili další tipy a triky, jak správně zařadit sacharidy do jídelníčku.

další články

Citáty

phpNE4Krf
Andrej Šustr

obránce s bohatými zkušenostmi z NHL

„Díky studiu na univerzitě jsem získal vzdělání a několik extra let na to na sobě pracovat po hokejové stránce."