Hokej připraví děti i na jiné životní dráhy, říká Šlégr. Velká je i role projektu Lvíčka ve školkách

Hokej připraví děti i na jiné životní dráhy, říká Šlégr. Velká je i role projektu Lvíčka ve školkách

Program akce Týden hokeje pokračuje v plném proudu napříč republikou. A to včetně Jičína, kde se náborová akce konala ve středu. K této příležitosti promluvili tamní trenéři i patron projektu Jiří Šlégr ohledně tématu pohybové gramotnosti, řešily se také otázky pohybového rozvoje u malých dětí.

Banner

„Já si obecně myslím, že hokej rozvíjí tak nějak všechno. Především jde tedy o hru v kolektivu a soudržnost v něm. Dále bych také vypíchl schopnost naučit se vyhrávat, zároveň ale i prohrávat. V tomhle ohledu dá hokej dětem opravdu hodně," zamyslel se Šlégr.

Z nabitých znalostí mohou děti těžit i v případě, že se hokeji nakonec vůbec nebudou věnovat. A v jakých sférách? Bývalý český obránce má v tomhle jasno. 

„Velmi to souvisí s mým předchozím tvrzením. Pokud se dítě nakonec nedá na dráhu sportovce, tak tyto zkušenosti může zužitkovat například v byznyse, kde je práce v kolektivu velmi důležitá. Tenhle sport má i mnoho jiných aspektů, dítě si osvojí například dochvilnost a také si zapracuje myšlenku, že pohyb je pro život jedince důležitý.“

Celé akci rovněž přihlížel i starosta Jičína Jan Malý, který si nabitý program pochvaloval. „Každý projekt, který vzbuzuje aktivitu u dětí, jež mají zájem a talenta na sport, je velmi důležitý pro rozvoj sportovců v naší republice. Proto to nejde hodnotit jinak než pozitivně.“

Pro děti nejmenšího hokejové věku je nejdůležitější, aby se co nejrychleji naučili bruslit. Jak s dětmi v tomhle ohledu pracují v Jičíně? „Pro nás je opravdu důležité, abychom děti naučili, že se ledu nemají bát. Nejdřív jim klademe na paměť, že led je fajn prostředí, pak děti začínají po malinkých krůčkách a pokračují k těžším dovednostem,“ osvětlil svou práci Jan Plíšek, šéftrenér jičínské mládeže. 

Každý projekt, který vzbuzuje aktivitu u dětí, je nesmírně důležitý pro rozvoj sportovců v republice. Nelze to hodnotit jinak než pozitivně.

- řekl Jan Malý, starosta Jičína

A proč by měli rodiče v městě na severovýchodě Čech dát své děti zrovna na hokej? „Máme skvělý tým, který se o to stará. Jsou opravdoví profesionálové, mají naši plnou důvěru. I proto si myslím, že by tu těžko hledali něco lepšího,“ prozradil předseda oddílu HC Jičín Jan Hurei. 

Jak vypadala akce třeba v Kolíně?

Lvíček jako ideální průprava

Krom toho se v Jičíně konala také zastávka akce Lvíček ve školkách. Vznik spolupráce svazu s městem (potažmo mateřskou školou) a místním hokejovým klubem pak osvětlil Jan Plíšek. „Oslovil nás přímo svaz s tím, že by do školek chtěl dostat trenéry a odborníky. Za tuto příležitost jsme byli moc vděční a takhle spolupráce vznikla.“

Fanouškům a potenciálním zájemcům rovněž nezůstane záhadou, jak je program takových lekcí sestaven. „Je to zaležené hodně na emocích, chceme aby se děti hlavně bavily a těšily se sem. Když děti pohyb baví, tak ho dělají rády, a to je přesně naše myšlenka. Musíme je naučit, že pohyb je vlastně fajn věc a skrz to je později dostat i k hokeji,“ vnesl svůj pohled Plíšek. 

Velmi podobně na to nahlíží také osoby, které nejsou přímo zainteresované ve sportu. Konkrétně jde tedy o pedagožku Jitku Štěrbovou, která se v Jičíně stará právě o předškolní děti. „Hlavní výhodou je přísun pohybu k předškolním dětem. U těch to tedy z vlastní zkušenosti ještě není takový problém, protože i my se jim snažíme ho dopřávat hodně. Řekla bych, že sportu ale není nikdy dost a i proto vítáme každou sportovní aktivitu.“ 

Citáty

phpj1OsJZ
Michal Broš

mistr světa a čtyřnásobný český šampion

„Do kabiny jsem často chodil nejen kvůli hokeji, ale především kvůli kamarádům.“