Týden hokeje v Hradci Králové

Týden hokeje v Hradci Králové

Projekt s názvem Pojď hrát hokej se letos konal už podesáté a poosmé se do něj zapojily kluby napříč celou republikou. Ve čtvrtek 27. ledna se v rámci akce Týden hokeje mohly na led dostat děti i v hradecké ČPP Aréně a zájem byl znovu veliký. Možné budoucí hradecké naděje se do krajského města sjely i z širšího okolí a jistě si z akce odnesly nezapomenutelný zážitek.

Banner

Český hokej organizuje projekt Pojď hrát hokej již dlouhodobě a pravidelně se ho účastní i Mountfield HK. Jeho cílem je ukázat nejmladším dětem krásu a atraktivitu ledního hokeje, podnítit v nich zájem o tento v Česku tradiční sport a zažehnout jiskru, která se třeba postupně rozhoří v plamen v podobě hokejové kariéry.

V malé hale ČPP Arény se naplno rozezněl dětský smích a jásot krátce před pátou hodinou. Během registrace probíhal ukázkový trénink, tak aby děti viděly, co je případně v budoucnu čeká, a aby jejich rodiče poznali, co taková jednotka obnáší. Hradečtí trenéři mládeže byli k dispozici rodičům také v případě jakýchkoliv dotazů.

Pak už stačilo jen nasadit helmu a nazout brusle a šlo se na věc. Přímo na ledě se dětem věnovali profesionální trenéři a taky dva zástupci z řad hráčů A-týmu. Po kluzišti se s nimi proháněli Radek Smoleňák a Bohumil Jank, kteří jako vícenásobní tatínkové mají s dětmi bohaté zkušenosti. A i dle povahy obou borců bylo jasné, že o zábavu bude postaráno.

Zábava a radost z pohybu je podle urostlého hradeckého beka Janka pro ty nejmenší vůbec nejzásadnější. „Je důležité, aby děti získaly lásku ke sportu, který jednou budou dělat. Aby je to bavilo a netrápilo,“ má jasno. „Čím víc takových akcí je, tím víc se hokej dostane do celkového povědomí, hlavně pro rodiče,“ dodává, že Týden hokeje je určen nejen pro samotné mladé pušky, ale také pro jejich mámy a táty.

V dnešní době je nabídka sportů a aktivit, kterým se děti mohou věnovat, nebývale pestrá. I proto se Český hokej snaží podobnými projekty co nejvíce rozšířit základnu svých potenciálních talentů. „Mně se tyhle akce moc líbí. Děti se vytáhnou z gauče a ze stereotypu, jdou místo toho sportovat a poznají nové kamarády. Je to pro ně zpestření a když je to chytne, tak je pro ně jedině plus, že se hýbají a sportují,“ podotýká řízný obránce fakt, že není důležité, zda z malého kloučka vyroste nový McDavid, ale hlavně to, že má pravidelný pohyb.

A jak sám jihočeský rodák a odchovanec vzpomíná na své první hokejové krůčky? „Pamatuju si, že jsem vlezl na led a dostal jsem dřevěnou židličku, tenkrát se s takovými jezdilo. V jednom pásmu se hrál hokej a já jsem se snažil být co nejvíc tam, kde byl puk. Jsem rád, že jsem se na to dal, protože jsem za tu dobu poznal spoustu lidí, kamarádů a dalo mi to hodně do života,“ vypočítává Bohumil Jank i další výhody, které mu profese hokejisty přinesla.

Pakliže jste tuto náborovou akci promeškali, není třeba zoufat. Kurz ledního hokeje je i nadále otevřen novým zájemcům z řad dětí ročníku narození 2014 a mladším. Veškeré informace naleznete na mountfieldhk.cz/nabor

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje v Hradci Králové najdete zde.

Citáty

phpN55Dga
Martin Ručinský

olympijský vítěz z Nagana

„Dnes je nejdůležitější bruslení, protože hokej se neuvěřitelně zrychlil. Na dovednostních disciplínách jako je střelba nebo technika hole se dá pracovat."