Děti by si měly dávat postupné cíle, říká Robert Reichel

Tři tituly mistra světa, olympijské zlato z Nagana a k tomu nespočet individuálních ocenění. To je jen krátký výčet toho, čeho během své úspěšné kariéry dosáhl Robert Reichel. S hokejem začal už jako tříletý prcek a láska k tomuto sportu mu vydržela celý život. „Chodili jsme se s rodiči dívat na zápasy Litvínova a na zimáku byl vyvěšený leták, že nabírají nové děti do základny. Rodičům jsem řekl, že bych si to chtěl zkusit, tak mě přihlásili. Bylo to super,“ vzpomíná na své první hokejové zážitky.

Banner

Úspěchy Roberta Reichela
  • Trojnásobný mistr světa (1996, 2000, 2001)
  • Olympijský vítěz z Nagana 1998
  • 700 zápasů v NHL (260+401)
  • Jediný úspěšný nájezd v semifinále OH v Naganu

Nadšení pro sport a hokejový talent měl i jeho mladší bratr Martin. Spolu co chvíli honili s hokejkami tenisák buďto doma, nebo venku před domem. „Dělali jsme vesměs všechny sporty, které byly možné. Do osmé třídy jsem hrál ještě házenou. Ta mi hodně pomáhala. K tomu fotbal, tenis, plavání, v zimě hokej na rybníce a lyžování. Všechno to byly takové doplňkové sporty k tomu, abychom mohli hrát lépe hokej,“ vysvětluje litvínovský odchovanec.

Šikovnost mu nikdy nechyběla. Důkazem byly například nájezdy v semifinále olympijského turnaje v Naganu, kde jako jediný proměnil a díky němu Češi postoupili do finále. A právě zručnost byla něco, čemuž se začal učit už jako malý žáček. „Hodně jsme se v tréninku zaměřovali na dovednosti. Myslím, že to byl základ toho, kde jsme pak byli a kam jsme to dotáhli. Místo hraní zápasů bychom se u dětí měli zaměřovat na to, aby je to bavilo a aby se naučily všestrannosti,“ zdůrazňuje.

9

Tolik mistrovství světa odehrál Robert Reichel. K tomu přidal ještě dva starty na olympiádě a stejně tak na světovém poháru.

I přesto, že se do NHL dostal v poměrně brzkém věku, do zámoří nijak nespěchal. „Cílem pro mě bylo dostat se v Litvínově do A mužstva. To si myslím byl tehdy sen každého. Dnes všichni myslí hned na NHL. Děti by si měly dávat postupné cíle, koukat se na to, co je čeká za rok, za dva, a ne koukat spoustu let dopředu. Když se kouká moc dopředu, tak to špatně končí.“

Citáty

phpUhStPw
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Je lepší v teplých měsících hrát baseball, tenis nebo lakros, třeba i za deště. Nebo plavání, neorganizovaný fotbal, jízda v terénu na kole. Házeli jsme míče o zeď, mixovali dohromady spousty dalších her. Všichni dobří hráči to tak dělali. Specializace na hokej začala až po 14 letech.“