Týden hokeje ve Velkých Popovicích

Týden hokeje ve Velkých Popovicích

V rámci projektu Týden hokeje – Pojď hrát hokej, proběhla rovněž náborová akce ve Velkých Popovicích. Akce se konala v neděli 29. 9. 2019 odpoledne na místním zimním stadionu. Od 14:45 probíhala registrace zájemců o tuto akci, kteří byli řádně seznámeni s programem a dalším průběhem, dostali potřebné informace, prezenční materiály a drobné dárky. Na zimní stadion dorazilo 15 dětí.

Banner

Odkazy a kvalitně vytvořená navigace je dle potřeby směrovala k určeným místům (šatny, prezentace, půjčovna výstroje a potřebného vybavení, ledová plocha, východ, toalety, registrace atd.). K dispozici byl na několika místech ochotný personál připraven s čímkoliv poradit. Personál byl dobře rozpoznatelný dle projektového oblečení (čepice, mikiny, soupravy, loga...).

Od 15.10 probíhala prezentace rodičům na velkoplošné obrazovce. Bylo zajištěno dostatečné množství míst k sezení seřazených obdobně jako v kinosálech. Rodiče se seznámili nejen s projektem „Pojď hrát hokej“ jako takovým, ale i se zapojením oddílu Velkých Popovic do projektu a jeho vizí, koncepcí a organizací, a také o podpoře Českého hokeje, díky němuž mohou takové celorepublikové akce probíhat. Dostali dostatek informací, co dělat, pokud se rozhodnou dát své dítě na lední hokej. Kromě powerpointové prezentace zhlédli několik videí a upoutávek. Rodiče dostali instrukce ohledně výstroje a výzbroje malého hokejisty, jak je jeho tělo chráněno, jak ho obléknout a že se rozhodně nemusí bát o jeho zdraví. A rovněž jim byla objasněna finanční stránka a náročnost, nebo spíše nenáročnost daného sportu. Na závěr dostali kontakty na místní hokejový oddíl a informace o tom, kdy jsou vyhrazeny tréninkové časy pro nejmenší účastníky a jakým způsobem probíhají tréninkové jednotky.

Současně s prezentací pro rodiče probíhaly aktivity a různá zábavná cvičení pro jejich děti. Cvičení či takový simulovaný trénink mimo led probíhal v naší tělocvičně. Děti si vyzkoušely na různých stanovištích některé hokejové dovednosti jako vedení kotouče (tenisáku) mezi kužely, střelbu na branku, držení rovnováhy na balančních nestabilních plochách (BOSU) a obecná cvičení jako obratnostní dráhy, slalomy, překážkové a opičí dráhy. Vše bylo vedeno zábavnou formou, abychom děti neodradili, ale aby měly hezký zážitek a mohly trochu nahlédnout do hokejových dovedností. Cvičení byla pod dohledem našich kvalifikovaných trenérů a vše proběhlo naprosto bez problémů. Žádné z dětí si ani nevšimlo, že vedle sebe nemá mámu či tátu.

V 15.40 se děti i rodiče přesunuli do šaten a následovala fáze oblékání se do výstroje a potřebného vybavení pro trénink na ledě.

V 16 hodin začala tréninková jednotka na ledě pod vedením našich trenérů. Děti se v úvodu seznámily s ledovou plochou. Zábavnou formou her na broučky či na pejska zjistily, že led není něco, čeho by se měly obávat. Zkusily si vstávání z ledu, aby věděly, co dělat, když upadnou. Potom byly rozděleny podle zvířátek – pejsků, kočiček, ptáčků a rybiček na 4 skupinky a na jednotlivých stanovištích si mohly vyzkoušet hokejové dovednosti. Zhruba po osmi minutách si jednotlivá stanoviště vyměnily. Kdo si netroufl na jednotlivá cvičení na stanovištích nebo stál na bruslích úplně poprvé, měl možnost dělat své první hokejové krůčky ve vyhrazené zóně i s podporou svých rodičů. Začátečníkům jsme jejich pobyt na ledě neustále zpestřovali zábavnými atrakcemi, jako je jízda na pneumatice, na molitanové překážce, tahání na hokejce apod. Důležité bylo i těmto účastníkům vykouzlit úsměv na obličeji.

Na prvním stanovišti probíhala jízda mezi kužely, jednoduchý slalom. Na druhém stanovišti probíhala samotná střelba na branku a na cíl. V brance byl brankář a děti se snažily trefovat volná místa. Na třetím stanovišti děti projížděly překážkovou dráhu – podjíždění branek, přeskakování či spíše překračování překážek, vyjíždění oblouků, slalom apod. Na čtvrtém stanovišti si děti ve vyhrazeném prostoru hrály různé hry jako „Na babu“ či „Mrazík“. Páté stanoviště bylo určeno pro hru lední hokej na šířku hřiště jako v minihokeji, kde si děti vyzkoušely samotnou hru. Po chvilce se staly diváky a sledovaly simulaci utkání našich druhých tříd. Ukázku hry 3 na 3 sledovaly s nadšením a zapojily se do povzbuzování a fandění svým vrstevníkům.

Na závěr si děti a trenéři udělali společnou fotku. Zakřičeli jsme si a zaklepali hokejkami na rozloučenou. S úsměvem na rtech, radostí v očích a plni zážitků pak děti velmi nerady ledovou plochu pomalu opouštěly. Kdo měl vypůjčené vybavení, tak ho v pořádku vrátil. Celá akce byla ukončena v 17:10 hodin.

"Závěrem bych chtěl všem zúčastněným poděkovat za parádní odpoledne a těm, kteří se jakýmkoli způsobem podíleli na organizaci a hladkém průběhu celé akce, bych rád vyjádřil velké sympatie a veliké díky. Jsem rád, že máme takový kolektiv ochotných lidí a jen se mi potvrdilo, že jsem obklopen správnými a obětavými lidmi," pochvaloval si Zbyněk Kukačka, hlavní trenér mládeže Slavoje Velké Popovice.

Kompletní fotogalerii z Týdne hokeje ve Velkých Popovicích najdete zde.

Citáty

phpJ1yNvf
Tomáš Hertl

útočník San Jose Sharks

„Jako malý jsem se často sám oblékal doma a chtěl jsem, abychom už jeli. Strašně jsem se těšil. Když jsme pak jeli z tréninku, tak jsem se ptal, kdy už bude další."