Dětská výstroj je technologicky na stejné úrovni jako produkty pro profesionály, říká Řezníček

Dětská výstroj je technologicky na stejné úrovni jako produkty pro profesionály, říká Řezníček

Bezpečnost až na prvním místě. Jinak to ani u dětí nejde. Výstroj provází nejmenší hokejistky a hokejisty po celou jejich kariéru, a to už od prvních krůčků na ledě. Proto je třeba při jejím výběru být na pozoru. Jakých chyb se vyvarovat a podle čeho vybírat? To prozradil Petr Řezníček ze společnosti CCM, která je jedním z předních výrobců hokejové výstroje.

Banner

Jak sám Petr Řezníček říká, dětská výstroj za poslední roky udělala obrovský skok kupředu. Dá se srovnávat s tou pro profesionální hokejisty. Mnozí by hádali, že lepší technologie a materiály budou nutně znamenat i vyšší cenu. Není tomu nutně tak. Navíc díky podpoře, kterou poskytuje Český hokej jednotlivým klubům, mohou děti v začátcích využívat tuto výstroj zdarma.

Jedním z projektů, jejímž jste partnerem, je projekt Výstroj pro nejmenší. Cílem je zajistit vybavení pro začínající hokejisty, kteří si tak mohou ve většině případů bezplatně výstroj od klubu půjčit. Jaké jsou největší efekty tohoto projektu?
Podpořit rodiče začínajících hokejistou, kteří ve výsledku nemusí investovat v podstatě nic do toho, aby jejich dítě začalo s ledním hokejem. Kluby každý rok obdrží určité množství výstroje, které je určeno k zapůjčení nejmenším. Obvykle to chodí tak, že když chce dítě začít s hokejem, tak mu v začátcích na kurzy bruslení stačí brusle, helma a hokejka. Pokud se hokeji bude chtít věnovat více například v přípravce, tak pak je už nutné zvážit i další vybavení. Nicméně kluby jsou primárně vybaveny výstrojí, což pro rodiče znamená, že na to, aby dítě zjistilo, jestli se chce hokeji věnovat, nebo ne, nemusí investovat v podstatě nic.

Jak jste již zmiňoval, v začátcích stačí jen brusle, hokejka a helma. Dá se právě helma případně nahradit helmou na lyže nebo na kolo?
Možné to je, ale my doporučujeme chodit na led opravdu s hokejovou helmou. CCM helmy jsou navrhovány ve spolupráci s univerzitou v Coloradu či Ottawě, kde pracují se simulátory nárazu a zkoumají, jak vyvinout helmu, aby dostatečně ochránila hlavu a mozek i při velkých nárazech. To se ale týká primárně profesionálního hokeje. U dětí je to spíš otázka ochrany před nějakým šrámem nebo pádem dozadu.

Jak je to v případě dalších chráničů? Které jsou v začátcích nejdůležitější?
Při pádech dozadu, které se objevují především v začátcích, jsou důležité chrániče loktů. Jsou i důležitější než chrániče holení. Když dítě ze začátku ten sport bolí, tak ho nechce dělat. Těžko se pak vrátí znova, pokud není extra odolné. Důležité jsou i rukavice. Když dětem v začátcích hodíte puk na led, začnou o něj bojovat, vzájemně se osekávat a mohou si nechtěně způsobit zranění.

Rukavice, chránič loktů, helma, hokejka, brusle jsou tedy podle vás základ. Co třeba takové chrániče ramen a hrudníku?
Vyjmenované věci jsou základ, které by dítě mělo mít, když si jde hokej vyzkoušet. Až v další fázi, pokud se rozhodne se mu skutečně věnovat, přichází na řadu sety výstroje, které obsahují chrániče holení, loktů, ramen, rukavice, kalhoty a tašku na všechno toto vybavení. S takovou výstrojí je pak dítě připraveno v podstatě stejně jako dospělý hráč.

Jakou cestu urazila dětská výstroj v posledních letech? Jsou zde nějaké nové trendy, nové materiály?
Dětská výstroj dříve bývala spíš okrajovou záležitostí. Důraz se kladl spíše na to, aby byla cenově dostupná. Dnes se ale dbá především na bezpečnost. V podstatě došlo k přesunu technologií, které jsou používány u profesionálních produktů, i do dětských kategorií. Kromě používaných materiálů je důraz kladen i na ergonomii, aby vše dětem sedělo tak, jak má. Když dítěti nic nepřekáží a nevadí v pohybu, sport ho baví.

Pokud se rodič rozhodne, že výstroj koupí a nebude si ji půjčovat od klubu, jak by měl postupovat?
Na webu www.pojdhrathokej.cz je seznam prodejen, kde vám při výběru výstroje pomůžou i naši specialisti. Navíc pokud rodiče dítě zaregistrují nejprve do projektu Pojď hrát hokej a poté do Českého hokeje, lze v kamenných prodejnách nebo na eshopu uplatnit i poukaz na 1500 Kč na nákup výstroje. Je nutné zvážit, jak rychle děti rostou. Je potřeba uvažovat v nějaké rozumné perspektivě, aby se dítě ve výstroji mohlo dobře hýbat a nebyla mu příliš velká.

Jaké doporučení máte v případě péče o výstroj?
U výstroje se toho moc dělat nedá. Pod výstroj všichni obvykle nosí nějaké spodní oblečení, tzv. ribano, které pohlcuje většinu potu. Nějaký se ale přece jen dostane i do výstroje. Pak v ideálním případě stačí, když se nechá výstroj po tréninku důkladně vysušit. Rozhodně to není tak, že by se měla prát, profesionálové perou maximálně rukavice nebo kalhoty. Takže hlavně sušit. Ale ne venku na sluníčku, nedoporučujeme vystavovat výstroj UV záření.

Pokud se ještě zaměříme na bezpečnost, jak by v tomto ohledu skončil hokej ve srovnání s ostatními sporty?
Díky tomu, že v hokeji je dítě chráněno výstrojí, tak je stoprocentně ve větším bezpečí než děti v kontaktních sportech, které nepoužívají chrániče v takové míře jako hokej, a kde jsou při srážce s protihráčem vystaveni daleko většímu nebezpečí a riziku případných následků. V hokeji také nebývají tak častá zranění svalů a vazů, se kterými se setkáváme např. u halových sportů. I když je hokej rychlejší, kontaktnější sport, tak díky vybavení ochrana zdraví dítěte i dospělých funguje velmi dobře. Myslím si, že děti si spíše způsobí zranění v kabině než na ledě. Navíc do dvanácti let se hokej hraje dle pravidel bezkontaktně. 

Jaká část výstroje je pro děti nejnáročnější na oblékání? S čím budou potřebovat pomoct?
Rozhodně jsou to brusle, protože děti ještě nemají dostatečnou sílu na to, aby si ji utáhly. Samozřejmě záleží i na tom, jaký produkt rodič zvolí. Čím vyšší modelová řada brusle, tím vyšší pevnost skelet brusle má a tím méně síly může být potřeba pro nazutí brusle. Nicméně tak jako tak je do nějakých sedmi, osmi let asistence rodiče nebo jiného dospělého se zavazováním nutná. Oblékání svrchní výstroje zvládnou díky suchým zipům a páskům malí sportovci sami.

Mluvíte o tuhosti brusle. Dokáže dítě vůbec rozlišit, jak tuhou brusli má na noze? Je nutné se při výběru zaměřovat i na tento aspekt?
Za mě je nejdůležitější, aby byla brusle pevná v ose. Což znamená, že by dítě nemělo vyvracet nohu v kotníku, aby mělo brusli kolmo nebo v minimálním úhlu k ledové ploše. Jen tak se může naučit správně bruslit. To, jestli ta brusle jde zmáčknout, nebo jestli je tuhá, jestli odolává, tak to už není tak zásadní. Nicméně při růstu nohy je potřeba pamatovat na to, že brusle by měla ustupovat noze, ne naopak.

Celou dobu se tu bavíme o výstroji pro hráče v poli. Jak ale vybírat v případě brankářů? Jsou zde nějaká specifika?
Pokud se bavíme o těch nejmenších, tak je třeba vyvarovat se chybě myslet spoustu let dopředu. Gólmanská výstroj by pro malé dítě neměla mít z hlediska velikosti příliš velkou perspektivu, aby to malému brankáři neztěžovalo pohyb. Je třeba být rozumný a nesnažit se za každou cenu ušetřit do budoucna. Je v podstatě jedno, jaké řady budou lapačka, vyrážečka, betony, hlavní je velikost.

další články

Citáty

phpmYA6n6
Petr Mrázek

brankář Caroliny Huricanes

„Gólman se nesmí bát hrát holí, musí mít přehled.“