Šéftrenér ČSLH Slavomír Lener: Hokej je dostupný sport. Všechny, kdo se přihlásí, naučíme bruslit

Šéftrenér ČSLH Slavomír Lener: Hokej je dostupný sport. Všechny, kdo se přihlásí, naučíme bruslit

Hostem rozhlasového pořadu Klub Rádia Junior byl v nedávné době šéftrenér Českého svazu ledního hokeje Slavomír Lener. „Moje pozice šéftrenéra se více a více orientuje na rozvoj nejmladší generace, na to, jak začít hrát hokej, kdy ho začít hrát. Rovněž se snažíme věnovat se hodně náborům,“ vysvětloval v rádiu Lener. Přečtěte si, co zajímavého šéftrenér ČSLH říká o hokejových začátcích, doplňkových sportech, ale i vzájemném respektu a slušném chování.

Banner

Podle Lenera by ideální věkovou hranicí pro první setkání s hokejem měl být věk okolo pěti až sedmi let. S hokejem ale mohou začít samozřejmě i mladší a starší. „Říká se, že čím dříve, tím lépe, poněvadž je to velice specifický sport hlavně díky bruslení,“ vysvětluje Lener.

Nejenom v hokejových začátcích, ale v podstatě během celého života, je vhodné věnovat se více sportům a pohybově se rozvíjet, zařadit další doplňkové sporty. „Toto je velmi důležité. Celá ,zlatá generace‘ si něčím podobným prošla. Všichni Jágrové, Reichelové, Haškové umí i další sporty,“ zdůrazňuje Lener. Současně připomíná, že generace okolo Ivana Hlinky na sobě díky doplňkovým sportům měla daleko méně tuku, než tomu je u dnešní generace. Místo 3,5 jen 1,5 kg.

V pořadu Lener opět připomněl, že snahou ČSLH je z hokeje udělat sport pro všechny, aby všechny děti měly možnost zahrát si s pukem na ledě. K čemuž slouží i projekt Pojď hrát hokej, respektive náborová akce Týden hokeje. „Všichni, kdo se přihlásí, mají možnost vyzkoušet si hokej, naučit se bruslit, zdarma si mohou zapůjčit výstroj a trénovat,“ vyjmenovává výhody šéftrenér ČSLH.

Řeč přišla i na VTM, tedy výchovu talentované mládeže. „Jednou za měsíc či dva se ty nejtalentovanější děti setkávají, společně trénují nebo proti sobě hrají turnaj. Tento formát začíná být velice populární,“ vysvětluje Lener.

„Děti ze sociálně slabších rodin se snažíme vybavit kompletní hokejovou výstrojí.“

Slavomír Lener, šéftrenér ČSLH

Prezentována byla i iniciativa svazu zpřístupnit hokej i dětem ze sociálně slabších rodin. „Snažíme se je vybavovat kompletní hokejovou výstrojí, takže za ni nemusí nic platit. Velice často odpouští klub i roční příspěvky. Rozhodně tak neplatí mýtus, že je hokej drahý sport,“

Dalšími tématy, kterých se Slavomír Lener v pořadu dotkl, byly stravovací návyky, výběr bruslí, holčičí hokej, dále se zmínil o tom, jak by se měli chovat rodiče a jaké by (ne)měly být jejich ambice, o respektu k trenérům, a naopak i vztahu trenéra k dětem. Celý rozhovor naleznete zde.

Citáty

phpAc724u
Dominik Hašek

olympijský vítěz a dvojnásobný vítěz Stanley Cupu

Doplňkové sporty jsou výborná věc. Dělejte klidně dva tři sporty naráz a pak se rozhodněte pro jeden.