Pohybová příprava dětí: Spontánní pohyb

Po úvodním dílu, ve kterém kondiční kouč Filip Raptopulos představil novou vzdělávací sérii Pohybová příprava dětí, je první tematicky zaměřený díl. V něm se zaměříme na spontánní pohyb, jenž by měl být nedílnou součástí života každého malého sportovce.

Banner

Spontánní pohyb přináší dětem hned několik benefitů. Mezi těmi nejdůležitějšími jmenuje Filip Raptopulos následující:

1) Dítě je samo sebou: Pokud dětem vytvoříme prostředí, ve kterém si budou moci hrát, a nebudu jim do jejich hry zasahovat, tak nám ukáží, jaké jsou jejich skryté sny a fantazie.

2) Prehabilitace: Druhý z bodů si klade za cíl předcházet nutnosti rehabilitovat, vyhnout se možnostem, že by se dětem stalo něco, co by vyžadovalo následnou rehabilitaci.

3) Dobíjí baterky: I přesto, že se děti mohou často zdát unavené, bez energie, nechte je samostatně si hrát, vykonávat spontánní pohyb, který jim umožní dobít baterky. „Uvidíte, že poté budou schopny hrát si dále sami.“

4) Objevují sami sebe: Důležitým benefitem spontánního pohybu je i to, že děti objevují samy sebe a své možnosti. Pokud je necháme hrát si samostatně, budou nacházet své silné i slabé stránky a snáze se s nimi naučí vypořádávat.

Spontánní pohyb má nesporný vliv i na úroveň motoriky v dospělosti. Díky svalové paměti si děti, které mají spontánního pohybu dostatek, v budoucnu daleko snáze poradí s nenadálými či nezvyklými situacemi, do kterých se předtím nikdy nedostaly.

Proto je důležité, aby rodiče svým dětem vytvářeli bezpečné prostředí, ve kterém se ale malí sportovci nebudou bát i tak trochu riskovat. Připravujte dětem nejrůznější soutěže či výzvy (konkrétní nápady můžete čerpat ZDE), vždy je ale důležité dětem nepodsouvat vaše řešení, ale nechat je, aby na vše přišly i bez vaší pomoci. Dítě tak rozvine nejenom svou fyzickou kondici či jemnou a hrubou motoriku, rovněž zlepší i své sociální dovednosti a získá větší sebedůvěru.

další články

Citáty

phpj1OsJZ
Michal Broš

mistr světa a čtyřnásobný český šampion

„Měl jsem období, kdy jsem do kabiny nechodil ani tak kvůli hokeji jako kvůli kamarádům.“