#HokejDoma: Čtvrtý díl prověří vaši zručnost mezi puky a kužely

Ve čtvrtém dílu seriálu #HokejDoma: Jak trénovat s dětmi jsme si pro vás připravili dva cviky, které prověří především vaši koordinaci a zručnost. Jako první si tak vyzkoušíte slalom mezi puky a poté potrénujete dovednosti ve speciálním slalomu mezi kužely.

Banner

Seriál #HokejDoma: Jak trénovat s dětmi si klade za cíl především ukázat dětem ve věku od čtyř do deseti let různé cviky a cvičení, kterými mohou vhodně doplnit například tréninkový plán, který dostaly v klubu či který mají doporučený od trenéra.

Stejně jako v předchozích dílech ani v tomto nebudete potřebovat bůhví jak složité pomůcky. Postačí tenisák, čtyři puky a tři kužely, které ale mohou nahradit i třeba plastové lahve.

Slalom mezi čtyřmi puky

Při prvním cviku si v tomto díle vyzkoušíme, jak moc šikovní jste při práci s hokejkou:

  1. čtyři puky umístíme do přímky vždy přibližně jeden metr od sebe
  2. stojíme v základním hokejovém postoji před prvním pukem
  3. každý puk obkroužíme míčkem kolem dokola a vždy střídáme strany
  4. míčkem se pokoušíme kopírovat co nejblíže puky na zemi. Za posledním pukem se vracíme na začátek jednou zleva a jednou zprava
  5. postupně cvičení zkoušíme bez očního kontaktu s míčkem

Při tomto cvičení dbejte na provedení – vycházejte ze základního hokejového postavení a střídejte strany při obkroužení puku. Když už budete slalom obstojně zvládat, zkuste cvičení bez očního kontaktu s míčkem.

V ideálním případě tak cvičení budete dělat s hlavou nahoře a očima nebudete sledovat míček. U spodní ruky dbejte na uvolnění zápěstí a změnu šíře úchopu. Nakonec můžete přidat před překážkou klamný pohyb.

Driblink vpřed–vzad mezi kužely

I druhé cvičení bude s hokejkou, tentokrát to bude ale trochu složitější. Postupujte následovně:

  1. rozmístíme tři kužely do trojúhelníku ve vzdálenosti přibližně tři metry od sebe
  2. driblujeme vpřed k prvnímu kuželu, který oběhneme a přejdeme do běhu vzad k dalšímu kuželu, u kterého po oběhnutí opět přejdeme do driblinku vpřed
  3. zadní kužely, kde přecházíme z driblinku vzad do driblinku vpřed vždy obíháme z vnitřní strany, abychom střídali změny směru
  4. postupně zkoušíme bez očního kontaktu s míčkem, pouze periferním viděním, s hlavou pořád nahoře

I při tomto cviku dávejte pozor na provedení. Vycházejte ze základního hokejového postavení a střídejte pohyb vpřed a vzad, zadní kužely obíháme vždy z vnitřní strany. Až budete cvik zvládat, můžete cvik zkusit bez očního kontaktu s míčem

Stejně jako u předchozího cviku i zde dávejte pozor na uvolnění zápěstí a změnu šíře úchopu spodní ruky. Zkuste i zde přidat před překážkou klamný pohyb.

Cvičení je možné kombinovat a provádět dle úrovně a věku hráče. Intenzitu a počty opakování je možné upravit dle schopností a dovedností hráče.

A opět nezapomeňte sdílet své tréninkové úspěchy na sociálních síti s hashtagem #HokejDoma.

další články

Citáty

phpj1OsJZ
Michal Broš

mistr světa a čtyřnásobný český šampion

„Měl jsem období, kdy jsem do kabiny nechodil ani tak kvůli hokeji jako kvůli kamarádům.“