Stravování mladých sportovců: Glykemický index

Stejně důležitý jako vyvážené dávkování jednotlivých složek potravy, tedy cukrů, tuků a bílkovin, je při přípravě jídelníčku i glykemický index. Je to v podstatě vlastnost potraviny dodávat tělu energii. V následujícím dílu série Stravování mladých sportovců nám MUDr. Marie Skalská vysvětlí, jak na základě glykemického indexu zařazovat jednotlivé potraviny během dne.

Banner

V zásadě potraviny podle glykemického indexu dělíme na dvě skupiny. Na ty s vysokým glykemickým indexem a na ty s nízkým. Rozdíl je v tom, jak rychle se dokáže z této potraviny dostat energie do těla a zároveň, jak dlouho dokáže tělo tuto energii čerpat.

Stravování mladých sportovců

„Potraviny s vysokým glykemickým indexem můžeme využít buďto těsně po tréninku nebo přímo při něm, protože víme, že tento rychlý vzestup energie okamžitě využijeme pro pracující svaly,“ vysvětluje Skalská. Po zbytek dne je naopak vhodné držet vyrovnanou hladinu glykémie, což zařídí právě potraviny s nízkým glykemickým indexem, které zároveň zajistí, že malý sportovec nebude trpět pocitem hladu.

Pokud zvolíme potraviny s příliš vysokým glykemickým indexem, bude to mít za následek to, že i když dítěti naložíte plný talíř, a ještě mu přidáte, za chvíli za vámi přijde znovu s tím, že má hlad. Je tedy důležité volit potraviny, které uvolňují energii postupně a zajistí tak i delší pocit sytosti.

Nicméně glykemický index musí jít rukou v ruce s vyváženou stravou. Jak ideálně dávkovat jednotlivé složky potravy ať už u večeře nebo u snídaně a spoustu dalších fíglů, vám MUDr. Skalská poradí ve videu.

další články

Citáty

php8Y2Or2
Mats Sundin

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa

„Nejdůležitější je mít radost. Hrát si nehledě na věk. Nebojte se snít. Nebuďte jednostranní. Žijte v přítomnosti. Elitářství až od 17 let.“