Hokej je i holčičí sport aneb jak se může mladá slečna stát hokejistkou

Hokej je i holčičí sport aneb jak se může mladá slečna stát hokejistkou

Že je hokej jen klučičí sport? Ale kdeže. Toto tvrzení už dávno neplatí. Na ledových plochách po celé České republice plandají zpod hokejových přileb i dlouhé copy malých hokejistek. Jak totiž dokazují i poslední čísla, mezi holčičkami se hokej těší stále větší a větší oblibě. Jaké mají dívky v dnešní době v hokeji možnosti a jak mohou s tímto sportem začít nám vysvětlil sportovní manažer ČSLH Martin Loukota.

Banner

V začátcích je u dětí nejspíše jedno, zda se jedná o holku, nebo kluka. Tréninky v tomto věku probíhají společně a stejně jak pro kluky, tak holky. Je tomu tak?
Ano, přesně tak. Náborů do hokejových klubů se mohou zúčastnit jak kluci, tak i holky. Takže od přípravky hrají všichni společně na jednom ledě.

Dá se určit nějaký věk či kategorie, do kdy se holky klukům vyrovnají?
Možná bych dokonce řekl, že v mladším věku jsou holky i šikovnější. Lámat se to začíná až někdy okolo sedmé nebo osmé třídy. Do mladšího a potenciálně i staršího dorostu se pak už dostanou jen ty nejlepší dívky. Kluci jsou od té osmé třídy silnější a silnější a dívky už se jim nevyrovnají. 

Kolik dívek to tedy takto dotáhne až mezi mladší dorostence?
Jedna z prvních, které se podařilo hrát v extraligovém mladším dorostu, byla Klára Peslarová. U ní je to ale specifické tím, že je gólmanka. Pak si ještě vzpomínám na holky ze Zbraslavi, Dominiku Láskovou a Samanthu Kolowratovou, které byly ročník 1996 a tenkrát hrály ligu staršího dorostu. Momentálně ale máme v mladším dorostu opravdu hodně šikovných holek, které jsou v reprezentaci do 18 let.

V tom, že kluci hrají zápasy proti holkám, nevidím z pohledu zranění žádný problém. V dnešní době je výstroj tak bezpečná, že zranění během zápasů jsou u dětí minimální."

Martin Loukota, sportovní manažer, ředitel ELMD

Když mám doma holčičku, která by si chtěla zkusit zahrát hokej, jak mám postupovat?
Ten proces je úplně stejný jako u kluků. Normálně přijdete na klubový nábor a pak případně začnete chodit na tréninky přípravky. Některé kluby jsou samozřejmě holkám otevřenější víc, některé méně, ale začátek je stejný u všech.

Kolik týmů se v Česku věnuje holčičímu, respektive ženskému hokeji?
Máme 18 týmů, které hrají extraligu, 1. ligu nebo 2. ligu. Tyto soutěže jsou organizovány Českým svazem ledního hokeje. Nově je tu tým HC Bobři Valašské Meziříčí. Tomuto oddílu se povedlo dát dohromady vyloženě dívčí tým, který bude hrát 3. až 4. třídu v klučičí soutěži.

Říkal jste, že rozdíly v síle se začínají projevovat až někdy od osmé třídy. Je tedy bezpečné, když se budou dívky ve 3. nebo 4. třídě utkávat s chlapci v zápasech?
Nemyslím si, že by to měl být problém. Navíc v dnešní době je výstroj tak bezpečná, že zranění během zápasů jsou u dětí minimální. Hráči i hráčky navíc získají během tréninku průpravu a vědí, jak se o sebe postarat. Největší rozdíl mezi mužským a ženským hokejem je poté ve vyšších kategoriích v tom, že dívky nesmí hrát do těla, tzv. bodyčekovat. Pokud ale hraje dívka chlapeckou soutěž, tak musí počítat i s kontaktem. 

Hokeji se věnuje stále více dívek

V minulé sezoně jste organizovaly pro zájemkyně tréninky s českou ženskou hokejovou reprezentací do 16 let. Budete v tomto pokračovat i v nadcházející sezoně?
Na stejné akce se mohou dívky těšit i letos. Dělávali jsme jeden až dva otevřené tréninky za rok, ale letos bychom jich chtěli zkusit více. V říjnu byl takovýto trénink ve středních Čechách, v lednu bude v Kroměříži a další bude v březnu, ale tam ještě není známo místo konání.

Jaký ohlas tyto akce zaznamenaly?
Většinou je zájem tak velký, že se nám i stane, že musíme někoho odmítat. Kapacita těchto tréninků je přibližně 50 míst a naplní se většinou během pár dní.

Jsou tyto tréninky pro dívky, které už hokej hrají, nebo i pro úplné začátečníky?
Přijít může opravdu kdokoliv. Chodí jak dívky, které už hokej nějakou chvíli hrají, ale dorazí i holčičky, které s hokejem nemají téměř žádné zkušenosti a na ledě třeba ani nestály a dozvědí se o této akci. Trenéři jim ukáží, co všechno se dá na ledě dělat, a doporučí jim, jakým směrem se ubírat dál.

ČSLH pořádá pravidelně ve spolupráci s IIHF i Světový víkend ženského hokeje

O tom letošním si můžete přečíst ZDE.

Zajímavou možností pro dívky je i věnovat se hokeji při studiu univerzity v zahraničí. Příkladem může být například Kateřina Mrázová, která studuje a hraje univerzitní ligu v USA…
Touto cestou se vydává stále více českých dívek a odchází dřív a dřív. Řekněme už třeba na konci základní školy nebo poté na začátku střední právě s výhledem na univerzitu. Momentálně máme rovnou tři hráčky z reprezentace na University of Maine, další je v Northeastern University atd. Je to opravdu zajímavá možnost, jak vystudovat prestižní zahraniční školu a tím, že jsou v reprezentaci, dostanou i stipendium.

Jak je na tom v posledních letech členská základna hokejistek? Rozrůstá se?
Snažíme se dělat různé akce, aby se v hokeji pohybovalo co nejvíce dívek. Podle statistik, které máme, je vidět, že hokej jich hraje více než před pěti lety. Je to vidět i na akci, kterou pořádá reprezentace do 16 let v Blansku, kde probíhá jakýsi první try-out do národního týmu. Tuto akci děláme už od roku 2009. Tehdy bylo těžké kapacitu vůbec naplnit, momentálně se nám hlásí daleko více holčiček, než jsme schopni kapacitně na try-outu pojmout.

Pořádá ČSLH ještě nějaké další akce na podporu ženského, respektive dívčího hokeje?
Ano, ve spolupráci s Mezinárodní hokejovou federací pořádáme pravidelně v říjnu Světový víkend ženského hokeje. Letos se u nás tato akce konala ve třech městech a celkem se jí zúčastnilo 125 děvčat. Po celém světě se tato  akce uskutečnila na více než 500 místech a odhadem se jí zúčastnilo desetitisíce dívek a žen

další články

Citáty

phpUhStPw
Wayne Gretzky

Nejlepší hráč historie NHL

„Je lepší v teplých měsících hrát baseball, tenis nebo lakros, třeba i za deště. Nebo plavání, neorganizovaný fotbal, jízda v terénu na kole. Házeli jsme míče o zeď, mixovali dohromady spousty dalších her. Všichni dobří hráči to tak dělali. Specializace na hokej začala až po 14 letech.“