Dominik Kubalík: Jako teenager jsem si myslel, že to půjde samo, ale samo to nikdy nejde

Cest ke splnění snu v podobě NHL existuje spousta. Někdo se do nejlepší soutěže světa dostane přes tuzemské soutěže, jiný zvolí zahraniční cestu. Dominik Kubalík si vybrat tu, která obnášela brzy se osamostatnit a odejít ještě jako náctiletý do zámořské juniorky. „Ty možnosti se posouvají stále kupředu a každý případ je individuální. Ale zpětně musím říct, že bych neměnil a udělal to takto znovu,“ říká plzeňský odchovanec.

Banner

Rozhodnutí odejít do zámoří co nejdříve v sobě nosil již jako 14letý. Poté, co viděl, že podobná zkušenost pomohla i jeho staršímu bráchovi Tomášovi, neváhal ani chvíli a i on zamířil do tamní juniorské OHL. „Tato brzká zkušenost se zámořím mi hodně pomohla. Naučil jsem se jazyk, osamostatnil se. Myslím, že to pro mě bylo přínosné i co se týče draftu,“ vysvětluje.

202

Tolik zápasů s bilancí 62 branek a 54 asistencí zatím Dominik Kubalík odehrál v NHL. Dalších 9 zápasů přidal v bojích o Stanley Cup, kde nastřádal 4 branky a stejný počet asistencí.

Jako mladý si dával za cíl jediné, a to dávat góly. Vždy okupoval první příčky bodování, vždy se mu střelecky dařilo. Jenže když přišlo na lámání chleba, tak Kubalík zjistil, že dávat góly samo o sobě nestačí. Že být dobrým hokejistou není jen o střílení branek. „Oči mi otevřelo, když jsem začal hrát s dospělými chlapi. Uvědomil jsem si, že i kluci, co hrají ve čtvrté lajně, musí odvádět stejný kus práce jako kluci v první,“ vzpomíná.

„Když došlo na nějaký problém, tak já jsem si poradit nikdy nenechal. Zpětně musím uznat, že jsem byl hloupý. Přijmout kritiku nebo si vzít poznámky trenérů k srdci, mě mohlo posunout dál mnohem dřív,“ připouští. Jak sám ale dodává, nebýt tohoto cílevědomého přístupu, možná by se do NHL nikdy nedostal.

A nikdy by tak třeba neabsolvoval takový první zápas v NHL, o kterém by si většina hráčů mohla nechat jenom zdát. V rámci NHL Global Series hrálo Chigaco úvodní zápas sezony v Praze a Kubalík se tak mohl představit během své premiéry v NHL v podstatě na domácím ledě před celou svojí rodinou. „Bylo to skvělé. A navíc ta pohádka pak dál pokračovala. Začátky samozřejmě nebyly jednoduché, ale to k tomu patří. Každý si tím musí projít,“ usmívá se zkušený kanonýr.

další články

Citáty

phpzDiBkV
Marek Židlický

mistr světa 2005

„Hokej je krásný týmový sport, ve kterém je možné prožít plno skvělých momentů.“