Zdravý sport dětí: Prevence zranění a regenerace

Jakýkoliv sport s sebou nese určité riziko zranění, se kterým musíme chtě nechtě počítat. Riziko zranění ale můžeme svým vlastním chováním podstatně snížit. A právě v šestém dílu seriálu Zdravý sport dětí nám MUDr. Marie Skalská vysvětlí, jak optimálně zraněním předcházet a jak správně regenerovat.

Banner

Stejně tak důležitý jako samotný trénink je i následná regenerace. „Vždy doporučujeme maximálně tři dvoufázové tréninky týdně a na čem přímo trváme, je alespoň jeden den volna,“ říká Skalská. 

Nicméně, v rámci regenerace není nic důležitějšího než samotný spánek, který nejde ničím jiným nahradit. „V období dospívání by děti měly spát 8 až 10 hodin, což je doba, které většina nedosahuje,“ podotýká Skalská a zdůrazňuje další pravidla, kterými by se děti měly řídit:

  • Čas vstávání a usínání by měl být po celý týden stejný
  • Teplota v místnosti na spaní by měla být 18-20 °C
  • Odclonit bílé a modré světlo alespoň 2 hodiny před spaním

Jako další bychom měli dbát na vyvážený jídelníček. O tom, jak by takový jídelníček měl vypadat, nám MUDr. Marie Skalská říkala již v seriálu Stravování mladých sportovců. Kromě vyvážené stravy můžeme zařadit i vitamín D, kterého si na zimním stadionu příliš neužijeme, jelikož ho získáváme primárně při pobytu na sluníčku.

Pokud se přeci jenom stane, že si mladý sportovec přivodí nějaké zranění, je vždy důležité dodržet stanovenou dobu rekonvalescence a návrat do plné zátěže neuspěchat.

Stejně tak je důležité nenutit dítě do tréninku v momentě, kdy není zcela fit. „Dejte si radši den dva volna, než později řešit nějaký virový zánět srdečního svalu,“ zdůrazňuje Skalská.

další články

Citáty

php6ZfkAi
Jakub Voráček

útočník Philadelphie Flyers

„Když jsem byl malý, hrával jsem i tenis a fotbal. To je podle mého strašně důležité, aby, když je dítě ještě ve vývoji, dělalo co nejvíce sportů. Dnes mají děti bohužel jiné zájmy. Je to pak vidět na jejich obratnosti a talentu."