Zdravý sport dětí: Prevence syndromu přetrénování

Přetížení, přepětí nebo syndrom přetrénování. Říkají vám tyto pojmy něco? Pokud ne, tak jste na správní adrese. MUDr. Marie Skalská vám ve čtvrtém dílu seriálu Zdravý sport dětí vysvětlí, jaký je mezi těmito pojmy rozdíl a jak se jakémukoliv z těchto stádií vyvarovat.

Banner

Jak se říká, někdy méně znamená více. A to platí i v případě tréninku. Zpozornět byste měli především v případě, kdy do tréninku dáváte opravdu všechno, věnujete mu více a více svého volného času, ale místo zlepšení se naopak zhoršujete a jste unavení.

V takovém případě byste si měli uvědomit, zda se nenacházíte ve stavu přetížení. „V tomto případě dojde k dočasnému zvýšení tréninkového objemu, ale dokážeme se dobře zregenerovat, a nakonec následuje i zlepšení výkonnosti,“ vysvětluje MUDr. Skalská.

O přepětí hovoříme v případě, že se nám k výše zmíněným symptomům přidají i neurologické problémy, podráždění nebo únava. „Nicméně po trochu delší době, klidně i v řádu několika týdnů, jsme ale stále schopni zregenerovat,“ dodává.

Zpozornět bychom měli v momentě, kdy se únavy či neurologických problémů nejsme schopni zbavit déle než dva měsíce. Mohlo by se totiž jednat o syndrom přetrénování. Symptomy jsou v jeho případě velmi široké a liší se i v závislosti na tom, jaký sport provozujeme.

A jak předejít syndromu vyhoření? MUDr. Skalská doporučuje následující body:

  • Vedení tréninkového deníku
  • Kvalitní sportovní jídelníček
  • Optimální množství spánku
  • Střídání formy zátěže a tréninku
  • Kontrolovat psychickou zátěž
  • Pozvolný návrat do tréninku po tréninkové pauze

Jak na správné stravování a psychiku, se můžete podívat v seriálech, které jsme pro vás připravili dříve. Všechny je najdete v sekci Vzdělání.

další články

Citáty

php6ZfkAi
Jakub Voráček

útočník Philadelphie Flyers

„Když jsem byl malý, hrával jsem i tenis a fotbal. To je podle mého strašně důležité, aby, když je dítě ještě ve vývoji, dělalo co nejvíce sportů. Dnes mají děti bohužel jiné zájmy. Je to pak vidět na jejich obratnosti a talentu."