Zdravý sport dětí: Raná specializace a její rizika

K tomu, aby děti rozvinuly svůj sportovní talent, je potřeba, aby se nezaměřovaly pouze na jeden sport, ale kromě bruslení a práce s hokejkou a pukem zvládly třeba i kopnout do fotbalového balonu nebo vystřelit na basketbalový koš. To, proč bychom měli být s ranou specializací opatrní, nám v dalším dílu seriálu Zdravý sport dětí vysvětlí MUDr. Marie Skalská.

Banner

S ranou specializací bychom měli být opatrní nejenom kvůli fyzickým, ale i psychickým dopadům na vývoj malého sportovce. „Největší riziko hrozí dětem v období tzv. růstového spurtu, kdy u nich ještě není zcela vyvinuta kvalita kostní hmoty a chrupavek,“ upozorňuje Skalská.

V případě, že je v tomto období dítě vystaveno přetrénování, často se dostavují problémy a bolesti třísel, a především pak u chlapců, kteří jsou vystaveni nadměrným tréninkovým dávkám, rovněž otok přední strany kolene spojený s tzv. Osgood-Schlatterovou chorobou.

Všechny tyto problémy pak mohou vyústit až v to, že dítěti bude nařízeno několik týdnů naprostého klidu na lůžku bez jakéhokoliv nejenom sportovního, ale i fyzického zatížení.

„Velké tréninkové dávky nejsou jen tak pro někoho, každý jedinec je může zvládat různě.“

MUDr. Marie Skalská, zakladatelka a lektorka Pro Fit Institutu

Raná specializace ale nemá vliv pouze na fyzický vývoj. Stejně vážné problémy může způsobit po psychické stránce. „Je důležité si uvědomit, že každý má danou jinou míru odolnosti. Velké tréninkové dávky nejsou jen tak pro někoho, každý jedinec je může zvládat různě. Pokud ale máme dobře nastavenou dobrou pasivní i aktivní regeneraci, poté velké zatížení nemusí být problém,“ vysvětluje Skalská.

Je potřeba tedy ke každému jedinci přistupovat individuálně, abychom se vyhnuli syndromu vyhoření a tomu, že nám dítě s daným sportem přestane úplně. O problému rané specializace hovořil v jednom z dílů seriálu O výchově a sportování dětí Marian Jelínek. Tento díl si můžete prohlédnout zde.

další články

Citáty

phpy1V8eL
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Nikdy neztrácejte pocit nadšení. Nikdy ho neberte jako samozřejmost.“