Stravování mladých sportovců: Omega-3 mastné kyseliny

Správné stravování je pro růst dětí nezbytné. Jenomže centimetry, které naberou do výšky či šířky a které pak používají nejenom při hokeji, jsou jim k ničemu, pokud nevědí, jak s nimi správně naložit. Proto je potřeba dbát i na vývoj toho nejdůležitějšího „svalu“, tedy mozku. Nejenom na to, co prospívá mozkovým buňkám, se MUDr. Marie Skalská zaměří právě v tomto díle.

Banner

Klíč ke správné funkci mozku se jmenuje omega-3 mastné kyseliny. „Nejenomže příznivě ovlivňují hladinu krevního cholesterolu, ale především kvalitativně přispívají ke správnému vývoji rozumových schopností a vyzrávání mozku,“ zdůrazňuje zakladatelka Pro Fit Institutu.

Jedná se tak o jednu z nejdůležitějších látek ve vývoji malého sportovce.

Nabízí se tak otázka, v jakých potravinách jsou omega-3 mastné kyseliny nejvíce obsaženy. „Hlavním zdrojem jsou ryby. A čím tučnější, tím lepší,“ vysvětluje MUDr. Skalská.

Základní poučky jsou potom následující:

  • Rybu bychom měli mít na talíři alespoň dvakrát týdně.
  • Mořské ryby mají více tuku, tudíž i více omega-3 mastných kyselin.
  • Ryby upravujeme i s kůží, u které se právě hromadí tuk.
  • Stejnou službu jako losos nám udělají i rybičky v konzervě.

A co dělat v případě, že dětem ryby nevoní? I přesto, že je ryba nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin, dá se nahradit i jinými potravinami. „Jsou zastoupeny v malém množství například v avokádu. Ale to obsahuje jen 8 % toho, co ryby. Dobrým zdrojem pak jsou například vlašské ořechy.“

I zde opět přichází na řadu poučka o hrstech – to, co se vejde do hrsti daného jedince, představuje jednu porci s doporučeným obsahem omega-3 mastných kyselin. A kde dál čerpat tuto důležitou látku? To už vám MUDr. Marie poví ve videu.

další články

Citáty

phpmYA6n6
Petr Mrázek

brankář Caroliny Huricanes

„Gólman se nesmí bát hrát holí, musí mít přehled.“