Zdravý sport dětí: Zatížení při hokeji a jeho kompenzace

V minulém díle MUDr. Marie Skalská vysvětlovala, co se děje s lidským tělem při zvýšené fyzické aktivitě. Nyní je tedy na čase si říct, jak se o tělo po takovéto aktivitě postarat a jak správně kompenzovat. A o tom a mnohém dalším bude osmý díl seriálu Zdravý sport dětí.

Banner

Snížený postoj, ohnutí v kyčelních kloubech, kolenech i kotnících a dopředné naklonění v zádech. Takhle nějak by šlo popsat to, jak vypadá postoj hokejisty při zápase. „Dochází tak k zatěžování stále stejných částí těla, v podstatě se zapojí veškeré svaly dolních končetin,“ popisuje Skalská.

Při bruslení tak zapojujeme především:

  • Čtyřhlavý sval stehenní
  • Velký sval hýžďový
  • Napínač povázky stehenní
  • Trojhlavý sval lýtkový

Právě proto, že tyto svaly jsou téměř neustále v zápřahu, je potřeba, abychom toto přetížení dobře kompenzovali. „Mluvíme tedy o kompenzačních cvičení, jejichž úkolem je, aby se tělo nedostalo do svalových dysbalancí. Ale pokud už k nim dojde, tak je pak úkolem kompenzačních cvičení tyto dysbalance vyrovnat.“

Kompenzačních cvičení je celá řada. Od uvolňovacích, protahovacích až po posilovacích. „U posilovacích cvičení je ale častou chybou to, že posilujeme pořád stále ty samé svalové skupiny,“ upozorňuje Skalská a zároveň doporučuje zaměřit se i na doplňkové svaly a svaly středu těla.

A neméně důležité jsou i cviky u relaxačního kompenzačního cvičení. „Kromě toho, že při tomto cvičení odpočívá i mysl, tak se při těchto cvicích i naučíme vědomě uvolnit určité svaly.“ Jaké další tipy a triky můžete uplatnit u kompenzačních cvičení, se již podívejte ve videu.

další články

Citáty

phpAdBI4A
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Táta vždy říkal: „Měj velké cíle. Představuj si, jak hraješ za Frölundu. Představ si, jak hraješ za Švédsko. Představ si, jak si oblékáš ten dres.“