Zdravý sport dětí: Reakce organismu na pohybovou aktivitu

Co se děje s lidským tělem a organismem, když ho vystavíme fyzicky náročné aktivitě například při zápasu nebo tréninku? Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké všechny pochody a reakce fyzická aktivita v lidském těle spouští? Že ne? Tak si pozorně poslechněte sedmý díl seriálu Zdravý sport dětí, protože právě tomuto tématu se bude MUDr. Marie Skalská tentokrát věnovat.

Banner

Jakmile zvýšíme fyzickou aktivitu, dojde k tomu, že se zvýší i množství kyslíku, který je třeba k zásobení svalů. „Naše srdce začne přečerpávat více krve, a tím pádem i kyslíku, kterým pak zásobuje samotné svaly,“ vysvětluje celý koloběh Skalská.

K tomu, abychom pokryli zvýšenou potřebu kyslíku, dojde i k následujícím změnám:

  • Rozšíří se cévy
  • Zvýší se tepová frekvence
  • Zvýší se minutový srdeční výdej, tedy množství kyslíku, které je srdce schopné poskytnout svalům
  • Rozšíří se i dechové cesty
  • Dýcháme rychleji a na jeden nádech jsme schopni pojmout větší objem vzduchu

V akutní časné fázi, která následuje přímo po fyzické aktivitě, dochází k dočasné snížení schopnosti imunitního systému bojovat proti infekci. „Klesá nám takto obranyschopnost, tudíž například po tréninku je nutné dbát na to, aby děti neprochladly, jelikož jsou náchylnější k nemocem horních cest dýchacích,“ říká Skalská.

Z dlouhodobého hlediska ale všechny výše uvedené změny vedou ke zlepšení výkonu srdce a cév. „Příkladem takovéhoto pozitivního přínosu je to, že získáme lepší ekonomiku dechu. Nedýcháme tak často, ale zvyšujeme dechový objem. S menším úsilím tak zvládáme větší fyzickou zátěž.“

Kromě toho má fyzická aktivita přínos i pro pohybový aparát. „Zvýší se množství kolagenu, pozitivní vliv to má i na klouby,“ vyjmenovává Skalská další benefity. Jak se zkrátka říká, sportem ku zdraví!

další články

Citáty

phpQjkG1c
Ondřej Pavelec

mistr světa 2010

„Každé soustředění, třeba i jednodenní, může každého gólmana posunout o nějaký ten kousíček dopředu.“