Zdravý sport dětí: Optimální množství pohybu dospělých

Máte doma malého sportovce, kterému chcete jít příkladem? Jak ale v dospělosti ideálně dávkovat sport a fyzické aktivity tak, aby byly ku prospěchu, a ne ku škodě? Na toto všechno a mnohé další nám v posledním dílu seriálu Zdravý sport dětí odpoví MUDr. Marie Skalská.

Banner

Současná doporučení ohledně času, který bychom týdně měli strávit sportem, hovoří o 150 až 300 minutách rozložených do vícero pohybových aktivit. K ideálnímu rozdělení slouží i pravidlo FIT, což je zkratka pro:

  • Frekvenci
  • Intenzitu
  • Trvání

„Pohybová aktivita má úžasný vliv na naši svalovou a tukovou buňku. Už po 15 až 20 minutách se v buňce otevírají kanály, kterými do ní proudí glukóza. Tím tak šetříme svůj inzulín, což jinými slovy znamená, že pro člověka, který je v riziku cukrovky anebo cukrovku už má, je pohyb lék,“ vysvětluje Skalská.

Tento efekt trvá přibližně 24 hodin, tudíž bychom mezi dvěma cvičebními jednotkami neměli mít pauzu delší než dva dny. Ideální frekvence sportovních aktivit je tak 3-4x týdně.

Intenzitou rozumíme, v jaké srdeční frekvenci daný pohyb absolvuji. „Během aktivity byste měli být schopni promluvit, ale už si nezazpíváte. Vyvarovat bychom se měli obzvláště velmi vysokým srdečním frekvencím,“ říká Skalská.

Co se týče trvání, cvičební jednotka by měla mít alespoň 20 minut. „Pokud je tato aktivita delší než hodinu, příliš benefitů nám to nepřináší. Nejdůležitější tak je zvednout se z toho gauče,“ podotýká Skalská.

Nejenom srdce, cévy nebo kosti těží z takovéhoto dávkování. „Naprosto skvělý vliv má pohybová aktivita i na náš mozek. Fyzická aktivita dopraví do mozku větší množství kyslíku, a to je to, na co mozkové buňky čekají. Sport je nejlepší prevencí demence.“

A jak říká na závěr MUDr. Skalská: „Hýbejte se tak, aby vám sport přinášel radost, a pamatujte, že každá minuta se počítá do vaší zdravotní prognózy.“

další články

Citáty

php61cYMg
Marek Židlický

mistr světa 2005

„Když jsem byl malý, chtěl jsem hrát všechno. Nebyly počítače a ani příliš jiné zábavy. Navíc pro mne, jako obyčejného kluka, to byla velká výzva.“