Stravování mladých sportovců: Hokejový bufet

V předchozích jedenácti dílech seriálu Stravování mladých sportovců MUDr. Marie Skalská podrobně popisovala jednotlivé složky potravy, jejich správné dávkování a jejich přínos pro lidský organismus. V posledním díle tak zbývá probrat už jen téma bufetů, které najdete na zimním stadionu.

Banner

To, jak důležité je mít pestrou a vyváženou stravu obsahující všechny živiny a vitamíny se MUDr. Marie Skalská zmiňovala snad ve všech předchozích dílech. Správně se stravovat by se dítě mělo nejenom před tréninkem, aby se na něj připravilo, ale i po něm, aby bylo naopak schopné tělu dodat energii, kterou spotřebovalo během tréninku nebo zápasu.

Mnoho rodičů v tomto ohledu spoléhá na bufet, který je na zimním stadionu a ve kterém přece vždycky bude něco k jídlu. K jídlu v něm jistě najdete spoustu věcí, o jejich vhodnosti jako zdroji energie a živin po tréninku už si ale tak jistí být nemůžete. „Platí sice, že je po tréninku lepší sníst něco než nic, ale párky v rohlíku, hranolky přepalované na nekvalitním tuku nebo hamburgery topící se v majonéze dítěti opravdu neprospějí,“ zdůrazňuje zakladatelka Pro Fit Institutu. A neprospějí ani vám, pokud s malou hokejistkou nebo hokejistou trávíte na zimním stadionu čas například v rámci turnaje.

Pro takové případy je třeba být připraven a mít nachystanou kvalitní svačinu, která dítě nejenom nasytí, ale rovněž mu dodá potřebné látky a živiny. Je tedy důležité plánovat klidně den až dva dopředu a dobře jednotlivá jídla rozmýšlet. Návod jak najdete nejenom v minulém díle zabývajícím se správně poskládaným sportovním jídelníčkem, ale v podstatě ve všech předchozích dílech, které jsme pro vás připravili. Pokud vám tedy něco uniklo, projděte si vše znovu a věřte, že správné stravovací návyky nejsou tak velká věda, jak se na první pohled může zdát. 

Citáty

phpO6S6nX
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Až později, když vzpomínáte na to, jak jste hráli hokej jako malí, teprve doceníte, jakou oběť pro vás rodiče přinesli. “