Pohybová příprava dětí: Síla

V dalším díle seriálu Pohybová příprava dětí se zaměříme na sílu. Ačkoliv to kdekoho může překvapit, silových tréninků u dětí se není třeba bát, naopak by měly být v rozumné míře zařazovány pravidelně, neboť společně se sílou budou mladí hokejisté zlepšovat i rychlost a koordinaci. To, jak a v jakém množství dát mladým sportovcům do programu silové tréninky, nám vysvětlí kondiční trenér Filip Raptopulos.

Banner

Důležité je na děti netlačit a hned ze začátku jim „nenakládat“. Lepší je nejdříve cvičit spíše s vlastní vahou těla. Poté můžete zařadit i další pomůcky. „Vnímejte to, kolik dítě váží a kolik je mu let. Cvičební pomůcka by nicméně neměla být těžší než jedna desetina váhy dítěte,“ zdůrazňuje Raptopulos.

Podívejte se na předchozí díly vzdělávací série:

Trénujte spíše tak, že zařadíte cviky v méně opakováních, ale více sériích. Není problém dát malému sportovci za cíl udělat za den 50 kliků. Důležitá věc, na kterou musíte dbát, ovšem je, aby toto množství nedělal najednou, ale v několika sériích během dne. „Takto bude dítě dělat cviky lépe po technické stránce a navíc všechny zvládne udělat,“ říká Raptopulos.

I u tréninku síly využíváme tzv. pyramidu fundamentálních pohybů, kterou jsme již představili v minulých dílech. Přítah, tlak, rotace a dřep, to vše jsou ideální silové pohyby, které můžete doma trénovat. Tréninkem síly navíc netrénujeme pouze svaly, ale rozvíjíme i centrální nervovou soustavu a mozek.

Mezi ideální cviky na trénink síly můžeme zařadit třeba cvičení s názvem Zvířata, při kterém děti krásně zapojí pouze vlastní váhu těla. Další nápady, jaké cviky zařadit, můžete čerpat ZDE. Ukažte nám, jak vám jednotlivá cvičení jdou, a sdílejte své fotky a videa na sociálních sítích s hashtagem #pojdhrathokej.

další články

Citáty

phpUMFfEM
Andrej Šustr

obránce Tampy Bay Lightning

„Musíte si uvědomit, že pokud se vám nechce, tak se na vaše místo čeká dalších x hráčů, kteří jsou ochotní tomu obětovat cokoliv. "