Pohybová příprava dětí: Koordinace

Jedna z disciplín, kterou člověk může rozvíjet po celý svůj život, je koordinace. I proto mohou být koordinační cvičení zařazována do tréninků už od útlého. „Koordinaci rozvíjejte se svými dětmi neustále. Veďte trénink tak, aby byl pestrý a zábavný,“ připomíná kondiční trenér Filip Raptopulos. A právě koordinace je tématem devátého dílu seriálu Pohybová příprava dětí.

Banner

Podívejte se na předchozí díly vzdělávací série:

Tréninkových cvičení na koordinaci je celá řada. Zařadit můžete například balanční cvičení, tedy cviky jako stání na jedné noze, která rozvíjí rovnováhu. Jako další zařaďte nejrůznější gymnastická cvičení.

Příklady jednotlivých cviků můžete najít ZDE. Mezi ty, které Raptopulos doporučuje pro trénink koordinace, je například cvik zvaný Mamlas

Trénink by měl vést především ke sportovní všestrannosti. „Vyhýbat bychom se tak měli pojmenování jako silná a slabá ruka nebo noha. Nepoužívejte tato označení, protože v dítěti akorát budujete nejistotu, že něco mu jde lépe jednou stranou než tou druhou,“ zdůrazňuje Raptopulos.

Napište nám, jak si ve svém tréninkovém procesu stojíte vy. Zlepšili jste se? Jaký největší úspěch se vám zatím v rámci domácího cvičení povedl? Sdílejte s námi vaše příběhy na sociálních sítích s hashtagem #pojdhrathokej.

další články

Citáty

phpO6S6nX
Henrik Lundqvist

brankář New York Rangers a olympijský vítěz

„Až později, když vzpomínáte na to, jak jste hráli hokej jako malí, teprve doceníte, jakou oběť pro vás rodiče přinesli. “